Este foarte important în ce braț ne administrăm vaccinurile!

de Petruta RIDICHE Duminică, 20 August 2023 326
Specialiștii au demonstrat, în ultimul timp, că mâna în care primim vaccinul, indiferent tipul lui, este foarte importantă. Iar mai important decât atât este dacă le facem pe toate în aceeași mână sau administrăm dozele în fiecare braț.
Printr-un studiu efectuat, cercetătorii din Germania au descoperit că persoanele care au primit toate vaccinurile într-un singur braț au avut un răspuns imunitar mai puternic decât cele ce au distribuit vaccinurile în ambele brațe. În cadrul studiului observațional, autorii au analizat răspunsurile imunitare de la aproximativ 300 de persoane care nu au avut niciodată COVID-19 și au primit două doze de la Pfizer-BioNTech între martie și septembrie 2021. Participanții la studiu au fost repartizați aleatoriu pentru a primi ambele doze într-un braț sau a doua doză în brațul opus. La un interval de două săptămâni după ce au primit injecțiile, cercetătorii au descoperit că anumite celule imunitare, cunoscute în mod obișnuit sub numele de celule T ucigașe, au fost detectate la 67% dintre persoanele care au primit ambele injecții în același braț. Procentul a fost de doar 43% pentru cei care au primit vaccinurile în brațe diferite.
Este posibil ca oamenii să răspundă mai pozitiv la injecțiile secvențiale în același braț deoarece vaccinurile vizează aceiași ganglioni limfatici. Acest lucru îi face mai activi în producerea de celule imunitare pentru a lupta împotriva infecțiilor, sugerează autorii studiului. Deși cercetătorii au detectat o diferență în aceste celule, nu au observat o tendință similară în cazul anticorpilor pentru proteina spike.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei