Evitați efectele negative ale soarelui! Reguli de prim ajutor în cazul epuizării termice

de Mirabela ȘERBĂNESCU Miercuri, 21 Iulie 2021 612
Experţii în sănătate atrag atenţia asupra temperaturilor ridicate, care pot afecta profund organismul, motiv pentru care este important să ştiţi ce trebuie să faceţi pe timp de caniculă şi, de asemenea, care sunt primele reguli de prim ajutor în cazul epuizării termice.
Ne aflăm în plin sezon estival, şi, chiar în vârf de sezon, când întreaga ţară se confruntă cu valuri de temperaturi extrem de ridicate. Din păcate, oricât de frumoasă este vara, zăpuşeala de afară vă poate pune sănătatea în pericol, asta dacă nu ştiţi cum să evitaţi efectele negative. Dr. Adela Dimancea spune că, dacă vă aflaţi în casă, este necesar să acoperiţi ferestrele expuse la soare şi să le ţineţi închise atunci când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis.
„Nu folosiţi ventilatoare, dacă temperatura a depăşit 32 de grade. Apoi, limitaţi deplasările în aer liber. De fapt, acestea sunt recomandate doar la primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite. Din cauza căldurii sufocante, este necesar să alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare). Înainte de toate, însă, evitaţi deplasările, aglomeraţiile, expunerea la soare şi efortul fizic intens desfăşurat în exterior, între orele 11.00-18.00 şi consumaţi cât mai multe lichide. Atenţie, acestea să nu fie prea reci. Desigur, pe lângă apă, mai puteţi opta pentru sucuri naturale de fructe sau ceaiuri, dar fără a aştepta apariţia senzaţiei de sete, adică un pahar la 15-20 minute”, a subliniat medicul.
De asemenea, este obligatoriu să mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă). Faceţi tot posibilul să evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi, în special de origine animală. Dacă, prin ghinion, apar manifestări legate de expunerea la căldură (crampe de căldură, insolaţie, epuizarea termică) trebuie să intraţi în stare de repaus, într-un spaţiu umbrit şi răcoros. Acolo, beţi apă şi scădeţi temperatura corpului (prin udat si ventilat). În plus, sistaţi pentru câteva ore activitatea fizică.
Foarte important de reţinut! Cele mai afectate persoane sunt cele care petrec mult timp în spaţii deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde, cei ce muncesc în soare, vârstnicii cu patologie asociată cardiovasculară, respiratorie sau neurologică, persoanele obeze, pacienţi cu afecţiuni metabolice.
În plus, trebuie să ştiţi că temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizării termice. Aşa că, îmbrăcaţi-vă lejer, hidrataţi-vă şi răcoriţi încăperea în care dormiţi.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei