Intoleranța la gluten este o maladie autoimună, declanșată de ingerarea alimentelor care conțin gluten, precum sunt grâul, orzul, secara sau ovăzul. Astfel, în cazul unei persoane cu predispoziție genetică, ce consumă în mod repetat gluten, se declanșează o reacție autoimună ce cauzează leziuni ale intestinului subțire, acestea, la rândul lor, determinând tulburări de digestie sau de absorbție.
- Publicitate -
Un alt lucru îngrijorător, pe lângă numărul tot mai mare de persoane care manifestă intoleranță la gluten, este că doar o mică parte dintre românii care suferă de această afecțiune sunt diagnosticați.
Din păcate, în cazul acestei boli, o dată ce rezultatul este confirmat nu există un tratament medicamentos care să ducă la vindecarea afecțiunii. Tratamentul constă în excluderea completă a glutenului din alimentație, împiedicând astfel atât dezvoltarea bolii, cât și apariția unor alte afecțiuni asociate precum sunt malnutriția severă (întârzierea dezvoltării la copii), osteoporoza, infertilitatea, afecțiunile cerebrale sau chiar unele tipuri de cancer.