Lăcrimaţi prea mult? Mergeți la medic ca să aflați diagnosticul corect!

de Mirabela ȘERBĂNESCU Marţi, 16 Noiembrie 2021 288
Vă curg ochii? Vă confruntați din ce în ce mai des cu această problemă? Medicii consideră că există mai multe cauze ale ochilor care curg, iar o parte dintre ele sunt asociate cu agenți externi, în timp ce altele pot sugera necesitatea îngrijirii medicale imediate. După cum sugerează și denumirea, ochii care curg implică, desigur, lăcrimare excesivă.
Toată lumea ar trebui să știe că ochii necesită lubrifiere pentru a rămâne sănătoși. Cu toate acestea, uneori, lichidul pe care îl produc glandele lacrimogene nu poate curge din cauza unui blocaj al conductei lacrimale care merge spre nas, ceea ce determină revărsarea lichidului pe pleoape. Specialiștii spun că, de cele mai multe ori, bebelușii și adulții sunt cei mai susceptibili la lăcrimarea excesivă. Pe de altă parte, cu toate că această afecțiune este foarte frecventă la copii, este important să fiți atenți pentru a evita complicațiile suplimentare. Potrivit dr. Laura Mirea, cauzele ochilor apoși la bebeluși au legătură cu un mic blocaj al conductei lacrimale sau cu apariția conjunctivitei. În plus, această afecțiune poate apărea și atunci când bebelușul suferă de răceală, alergii sau o zgârietură la ochi. Prin urmare, dacă lăcrimarea persistă, trebuie să mergeți, neapărat, cu el la medic, care este singurul în măsură să clarifice orice îndoieli și va aplica tratamentul necesar. „Câteodată, tulburarea poate afecta și copiii mici. În acest caz, pot apărea modificări ale corneei. Un indiciu după care trebuie să se ghideze părinţii este culoarea roșiatică a ochilor, care însoțește excesul de lacrimi. Apoi, în cazul adulților, cauzele ochilor apoși sunt diverse. Cu toate acestea, obstrucția canalului lacrimal rămâne cea mai frecventă. În plus, există și alte probleme asociate, iar aici ne referim la oboseala ochilor cauzată de utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice, uscăciunea extremă a ochilor, care stimulează formarea lacrimilor pentru a compensa deshidratarea. La acestea se adaugă dificultățile asociate vârstei înaintate. În acelaşi timp, lăcrimarea constantă cauzată de această tulburare este enervantă, deoarece implică, de obicei, roșeața pleoapelor, iritații, umflături și arsuri”, a explicat medicul.
Important este să identificaţi din timp cauza, pentru a începe tratamentul specific, excluzând posibilitatea apariției complicațiilor ulterioare. După cum am menţionat, glandele lacrimale sunt responsabile de producerea lacrimilor, funcția lor fiind aceea de a menține ochiul curat și lubrifiat. Cert este că, în cazul unui exces de lichid, acesta trebuie eliminat prin conducta lacrimală care se termină în interiorul nasului. Dacă apare obstrucția acestei căi, lacrimile nu pot fi eliminate și se revarsă spre pleoape. Atunci când ochii par să curgă fără niciun motiv, canalele lacrimale sunt obstrucționate.
Specialiștii denumesc această patologie dacriocistită cronică. Aceasta poate fi o afecțiune dobândită și se referă la îngustarea canalelor din cauza îmbătrânirii. Există, de asemenea, o variantă congenitală care afectează frecvent bebelușii. Cunoscută și sub numele de sindrom de oboseală a ochilor, această tulburare se încadrează în categoria bolilor profesionale. Implică mai multe simptome, printre care și ochii care curg.
De asemenea, sindromul de oboseală a ochilor este asociat cu utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice. Această boală este inclusă în cadrul sindroamelor vizuale digitale și poate afecta suprafața oculară, producând o lăcrimare abundentă.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei