Luaţi în serios loviturile la cap! Când este indicat să mergeţi la medic

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 03 Noiembrie 2023 477
De cele mai multe ori, loviturile la cap și cucuiele sunt inofensive, însă în aceeași măsură pot fi și periculoase. Totul depinde de gravitatea leziunii. De exemplu, în unele cazuri, o compresă cu gheață este singura măsură pe care trebuie să o luați, dar există și situații în care este necesar să apelați la medic.
Nu știți cum vă dați seama dacă lovitura la cap este una ce poate fi tratată de acasă sau este una gravă? Potrivit dr. Rodica Marinică, o lovitură la cap poate afecta doar scalpul, dar și craniul sau chiar creierul. Consecințele pornesc de la un banal și inofensiv cucui și pot ajunge până la traumatisme cerebrale. „Leziunile la nivelul capului pot fi închise sau deschise (spargerea capului). Este destul de dificil de diferențiat o leziune la nivelul capului, de aceea este indicat să apelaţi la medic în cele mai multe cazuri. Toate acestea pentru că o leziune aparent minoră poate cauza hemoragii la nivel cerebral, în timp ce o lovitură mai gravă la cap poate să nu declanșeze sângerări deloc. Sfatul medicilor este să luaţi orice lovitură la cap în serios și să apelaţi la un consult de specialitate pentru a evalua gravitatea acesteia. Cucuiul este cea mai inofensivă consecință a loviturii la cap, el fiind o umflătură, care apare din cauza acumulării de sânge între craniu și piele. Din fericire, acesta se retrage în câteva zile și nu există urmări mai grave. Acumularea de sânge în afara vaselor de sânge poate fi, însă, periculoasă, dacă hematomul se formează la nivelul creierului. De ce? Pentru că va crește presiunea intracraniană, care, la rândul ei poate determina pierderea cunoștinței sau leziuni cerebrale permanente”, a explicat medicul.
De precizat că sângerarea necontrolată cauzată de o lovitură la cap poate fi declanșată atât în jurul creierului, cât și în interiorul țesuturilor creierului. Ca urmare, dacă hemoragia are loc în jurul creierului, durerile de cap și vărsăturile sunt primele semne.
În ceea ce priveşte contuzia, ea apare atunci când lovitura la cap este foarte severă și există leziuni cerebrale. În general, contuziile au loc atunci când craniul este lovit de o suprafață tare, cu o putere destul de mare. Daunele produse de o contuzie sunt de regulă temporare, însă dacă este vorba despre contuzii repetate pot apărea daunele cerebrale permanente.
Bineînţeles, orice leziune la nivelul creierului poate cauza edem, iar dacă se face referire la umflarea țesuturilor din jurul creierului, nu este foarte grav, însă dacă țesuturile creierului sunt cele umflate, se creează o presiune intracraniană mărită. De asemenea, spre deosebire de alte oase din corp, craniul nu are măduvă osoasă, de aceea este foarte puternic și greu de spart. Totuşi, atunci când craniul este fracturat, riscul de leziuni la nivelul creierului este foarte mare.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei