Malformaţiile cardiace congenitale au, uneori, consecinţe grave asupra bebeluşilor

de Mirabela ȘERBĂNESCU Sâmbătă, 10 Decembrie 2022 30190
Malformațiile cardiace congenitale reprezintă un grup de malformații care afectează inima. Majoritatea sunt depistate în primele zile de viață și, din păcate, au o mulțime de consecințe grave asupra stării de sănătate a bebelușilor. Pe scurt, boala cardiacă congenitală este o leziune a uneia sau mai multor părți ale inimii, iar leziunea este prezentă la naștere, întrucât apare în perioada embrionară.
În general, principalele boli congenitale ale inimii apar la aproximativ 1% dintre nou-născuții vii. Pentru că inima este un organ esențial, leziunile vor avea o mare relevanță la cei care le dezvoltă. Potrivit dr. Alexandra Dogaru, prin urmare, este extrem de important ca ele să fie diagnosticate și tratate cât mai curând posibil. În principiu, bolile cardiace congenitale se caracterizează, cum spuneam, prin leziuni anatomice în una sau mai multe părți ale inimii. Din nefericire, cauza nu este nici acum cunoscută, dar se crede că acestea se dezvoltă din cauza mai multor factori. Acești factori provoacă o modificare a inimii în timpul creșterii fetale. Leziunile sunt prezente încă de la naștere. Unele se vor manifesta în acel moment, iar altele o vor face mai târziu, totul în funcție de tipul bolii cardiace și de severitatea acesteia.
 
„Bolile de inimă de acest tip pot afecta pe oricine, indiferent de sex. Partea proastă este că, la ora actuală, există aproximativ 300 de tipuri de boli cardiace congenitale. Ele pot apărea independent sau combinate la aceeași persoană, iar prognosticul și tratamentul diferă. Unele dintre cele mai frecvente boli congenitale ale inimii sunt: defectul septului interventricular și atrial, care sunt nişte găuri în membrana care separă atriile sau ventriculii. Acestea fac ca sângele oxigenat dintr-o parte a inimii să se amestece cu sângele fără oxigen din cealaltă parte. Pe de altă parte, stenoza valvei pulmonare reprezintă o altă problemă. De fapt, această valvă este responsabilă cu reglarea trecerii sângelui din ventriculul drept către plămâni. Când este mai îngustă decât în mod normal, ventriculul trebuie să lucreze mai mult și ajunge să se deformeze. Acestora li se adaugă stenoza valvei aortice, care este responsabilă de moderarea fluxului de sânge din ventriculul stâng către aortă pentru a ajunge în restul corpului. Scăderea dimensiunii înseamnă că ventriculul stâng este cel care ajunge să lucreze mai mult și să se deformeze, iar acest lucru duce la disfuncție cardiacă”, a explicat medicul.

Pe lângă acestea, poate apărea persistența de canal arterial, acesta având rolul de a face legătura între aortă și arterele pulmonare ale fătului. De obicei, se închide singur la naștere, dar dacă acest lucru nu se întâmplă, sângele din artere se amestecă, pierzând o parte din oxigen și supraîncărcând inima. După cum am menționat deja, bolile cardiace congenitale au prognosticuri și tratamente diferite. Atenţie, însă! În cazul unor malformații semnificative, consecințele sunt foarte grave și importante. Tocmai de aceea, este important să se efectueze toate controalele medicale pertinente atât în sarcină, cât și la nou-născut, în condiţiile în care unele boli pot fi diagnosticate la făt și pot fi tratate în uter. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei