Neglijați, polipii intestinali pot dezvolta cancerul colorectal

de Mirabela ȘERBĂNESCU Miercuri, 21 Iulie 2021 164
Polipii intestinali sunt niște excrescențe care se dezvoltă în colon sau la nivelul rectului. Problema este că, în unele cazuri, unii polipi pot prevesti apariția cancerului colorectal. Acesta este și motivul pentru care, după vârsta de 50 de ani sau la persoanele cu risc crescut de cancer sunt recomandate analizele periodice.
Deseori, polipii au forme diferite, dar cei mai mulți au dimensiuni foarte mici (nu depășesc un centimetru). Majoritatea polipilor sunt benigni și sunt silenţioși. Potrivit dr. Nicoleta Boeru, polipii colonici, de exemplu, sunt asimptomatici, dar în momentul în care depășesc dimensiunea de un centimetru sau când sunt de natură canceroasă apar simptomele caracteristice. Cele mai comune semne și simptome sunt: hemoragii rectale sau oculte (eliminarea de sânge prin scaun), constipație sau diaree, dureri colicative, contracții puternice abdominale.
Se pare că, în multe situații, apariția și dezvoltarea lor este influențată de un teren genetic predispozant, stimulat de alimentația dezechilibrată, bogata în calorii, grăsimi animale și săracă în fibre vegetale, vitamine și oligoelemente (zinc, seleniu etc.).
Odată depistați, pacienții trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a preveni malignizarea lor. În acest sens, specialiștii recomandă exercițiile fizice regulate, menținerea constantă a greutății corporale, renunțarea la fumat, scăderea consumului de alcool. Pe lângă acestea, mai puteți opta pentru suplimentele de calciu, care ajută foarte mult organismul, scăzând riscul de recurență pentru polipii de mici dimensiuni.
Ca urmare, rolul fibrelor vegetale este esențial în prevenirea malignizării polipilor intestinali. În ce alimente găsiți fibrele? Acestea se află în alimentele de origine vegetală. Așa că, introduceți în alimentația dumneavoastră fructele și legumele, ce trebuie consumate zilnic.
Totodată, menținerea unui bun tranzit intestinal scade iritația peretelui intestinal de către produșii de metabolism ai alimentelor. Astfel, prin reglarea tranzitului intestinal cu aport de fibre vegetale, se realizează evacuarea la timp a toxinelor ingerate prin alimente și prin produșii de digestie proprie, scăzând astfel iritația la nivelul mucoasei intestinale și prevenind apariția polipilor intestinali.
De precizat că polipii cu potențial de evoluție către cancer de colon sunt cei adenomatoși. Pentru a putea ști ce fel de polip este, acesta trebuie, neapărat, biopsiat. Așadar, fiți mai atenți ce mâncați, pentru că, cel puțin la ora actuală, la nivel mondial, cancerul de colon afectează o persoană din 20. În Europa, de exemplu, cancerul de colon este a doua cauză de deces prin cancer la ambele sexe, după cancerul de sân la femei și cancerul pulmonar la bărbați.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei