Nu vă speriaţi! Vitiligo nu este o boală contagioasă

de Mirabela ȘERBĂNESCU Marţi, 03 Ianuarie 2023 179
Vitiligo este o afecțiune foarte neplăcută, care provoacă o pigmentare anormală a pielii. Prezența sa duce la formarea unor pete albe de mărimi diferite, distribuite pe diferite zone ale pielii. De regulă, acestea se găsesc pe părțile mai închise ale pielii sau pe zonele în care se produce o frecare, cum sunt fața, axilele, buzele, zona genitală sau mâinile. Cel mai des, boala afectează persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani sau trecute de 50 de ani.
Cu toate acestea, afecțiunea poate apărea în orice moment al vieții și este mai frecventă în rândul femeilor. Singura parte bună este că vitiligo nu este contagios, deci nu vă temeți să intrați în contact cu persoane diagnosticate cu așa ceva. Apariția sa este imprevizibilă, însă boala tinde să evolueze. Până în prezent, oamenii de știință au încercat să afle ce este vitiligo, însă nu au descoperit cauzele afecțiunii. Ei consideră că ar putea fi o boală autoimună, dar nu există suficiente dovezi pentru a confirma această teorie. În plus, ar putea exista și o cauză genetică. Statisticile arată că unul din cinci oameni care suferă de vitiligo are o rudă cu aceeași boală. Ipoteza acceptată de cei mai mulți specialiști este că depigmentarea apare din cauză că melanocitele dezvoltă anumite procese de autodistrugere.

Potrivit dr. Rodica Petre, există și alți factori asociați acestei probleme, cum ar fi arsurile solare și stresul. Cu toate acestea, nivelul de depigmentare diferă la fiecare pacient în parte. Uneori, acest proces începe rapid, iar apoi se oprește brusc, motiv pentru care nu se poate intui cauza sa. În majoritatea cazurilor, are loc, însă, o evoluție clinică: perioadele active ale bolii alternează cu perioade de stagnare.

„De obicei, principalul semn după care recunoaștem vitiligo este prezența unor pete albe pe piele, care apar în principal pe zonele expuse la soare, dar și pe mucoase sau regiuni în care se produce fricțiune. Din păcate, numărul petelor se mărește în timp, însă acest lucru este extrem de imprevizibil și diferă de la un individ la altul. În mod evident, petele sunt mai vizibile pe pielea mai închisă la culoare. Persoanele cu pielea deschisă observă petele doar atunci când au pielea înroșită sau au o erupție. Chiar dacă scalpul nu pare afectat de vitiligo, părul poate albi prematur. În orice caz, această boală este considerată benignă, deoarece nu produce daune majore organismului. Principalele neplăceri sunt de natură estetică și psihologică”, a explicat medicul.
 
În mod normal, medicul consultă pacientul și investighează istoricul bolii pentru a stabili un diagnostic. Acest proces include o analiză detaliată a petelor pentru a verifica dacă sunt cauzate de vitiligo. Totodată, el pune întrebări cu privire la istoricul medical al familiei și starea generală a pacientului, iar dacă există îndoieli sau dacă simptomele ar putea indica prezența altor boli, se pot efectua și alte teste suplimentare.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei