Pandemia de Covid s-a încheiat, dar îmbolnăvirile nu au dispărut

de Mirabela ȘERBĂNESCU Marţi, 24 Octombrie 2023 27619
Populația poate răsufla oarecum ușurată, în sensul că pandemia de Covid-19 s-a încheiat. Nu mai există sute sau mii de îmbolnăviri pe zi, avem vaccinuri, deși nu le mai face aproape nimeni, avem tratamente. Deci, boala nu mai constituie motiv de panică pentru nimeni. Totuși, susțin specialiștii, nu este bine să vă culcați pe-o ureche, întrucât valurile de boală continuă, transmițându-se foarte ușor de la o persoană la alta.
Ultima statistică a Ministerului Sănătății, din săptămâna trecută, arată că pe teritoriul țării noastre s-au înregistrat 7.701 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, un număr de 2.687 dintre cazurile noi aparținând unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 279 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Potrivit specialiștilor, 41,5% din cazurile înregistrate sunt în București, Timiș, Cluj, Ilfov și Brașov.
De data aceasta, județul Constanța nu se mai află pe un loc fruntaș în ceea ce privește îmbolnăvirile. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) ne-au declarat că pe plan local s-au înregistrat până duminică, 22 octombrie, doar 557 cazuri, mai puține decât în septembrie, când am avut 1.408 cazuri. De exemplu, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență, Crina Kibedi, în octombrie au fost 30 de cazuri de Covid, în timp ce, la Spitalul CF Port, luna aceasta nu s-a înregistrat nici un caz, dar personalul medical este vigilent, face triajul epidemiologic și testarea la internare.
La Spitalul Municipal Mangalia, a precizat managerul unității sanitare, dr. Iuliana Botezatu, în perioada 1-23 octombrie au fost confirmați zece pacienți. Din 389 teste, doar zece au fost pozitive. „Procedura noastră de lucru impune testarea bolnavilor care urmează să se interneze, pentru a nu-i expune pe ceilalți pacienți”, a precizat directorul.
La Spitalul Orășenesc Hârșova au fost doar două persoane pozitive, în camera de gardă, iar la Spitalul Municipal Medgidia, alţi cinci pacienți. În concluzie, boala nu a dispărut, motiv pentru care este nevoie să fiţi atenţi şi să vă protejaţi. Principala modalitate de răspândire a bolii este prin intermediul picăturilor respiratorii expulzate de cineva care tușește. În principiu, susţin specialiştii, riscul de a căpăta Covid-19 de la cineva care nu prezintă deloc simptome este foarte mic. Cu toate acestea, multe persoane infectate prezintă doar simptome ușoare. Medicii recomandă, în continuare, spălarea frecventă a mâinilor şi aplicarea unei soluții pentru mâini, pe bază de alcool. De ce? Spălatul pe mâini cu o soluție pe bază de alcool sau cu săpun ucide virusul, dacă acesta se află pe mâinile voastre. Şi nu uitaţi! Nu vă atingeţi gura, nasul și ochii cu mâna, pentru că acestea se ating de multe suprafețe care pot fi contaminate cu virus. De asemenea, asigurați-vă că și dumneavoastră, dar și oamenii din jurul vostru urmează o igienă respiratorie bună. Aceasta înseamnă să vă acoperiţi gura și nasul cu un șervețel sau să strănutați și să tușiți în pliul cotului. Apoi aruncați imediat șervețelul folosit.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei