Pneumonia și vaccinul pneumoccocic, în atenţia specialiştilor constănţeni

de Mirabela ȘERBĂNESCU Marţi, 24 Octombrie 2023 127
Specialiştii Fundației „Baylor Marea Neagră” au realizat, de curând, un studiu, în urma căruia au constatat că pneumonia și vaccinul pneumoccocic nu sunt suficient aduse în discuțiile cu pacienții, în sistemul medical. „Ceea ce ne-a atras atenția este faptul că 90% dintre pacienți au declarat ca nu au văzut vreun poster, reclamă sau informație scrisă despre pnenumonia pneumococică sau despre vaccinarea pneumococică”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul fundației. Rezultatele studiului privind convingerile legate de sănătate în relație cu vaccinarea pneumococică în rândul pacienților care trăiesc cu HIV și hepatită virală în Constanța, România au fost prezentate inclusiv la conferința pe această tema care s-a desfășurat la Varșovia, în perioada 18-23 octombrie.
Toate acestea în condiţiile în care vaccinul pneumococic (PV) face parte din schema de vaccinare a adulților din România începând cu luna decembrie 2023. Studiul privind convingerile legate de sănătate în relație cu vaccinarea pneumococică s-a adresat persoanelor care trăiesc cu HIV și hepatite virale din Constanța și care se află în îngrijirea Centrului de Excelență Clinică al Fundației „Baylor Marea Neagră”.
Reprezentanţii „Baylor” au precizat că persoanele care trăiesc cu HIV și care au beneficiat de serviciile de consiliere mai mult timp înțeleg mai bine vulnerabilitatea lor suplimentară la infecțiile pneumococice. Pornind de la această constatare, autorii studiului au urmărit să identifice cele mai importante aspecte care pot fi incluse în sesiunile de personalizate de consiliere.
„Deoarece acest vaccin este recomandat în special persoanelor care trăiesc cu boli cronice și peste 60 de ani, scopul a fost acela de a evalua gradul de conștientizare a oportunității de vaccinare pneumococică în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV și hepatită virală. Cum eforturile noastre se concentrează să prevină afecțiuni asociate infecțiilor cronice, cum sunt cele pulmonare, dermatologice, stomatologice și de sănătate mintală, datele obținute ne permit calibrarea eficientă a mesajelor primite de beneficiari în cadrul sesiunilor de consiliere medicală sau psihosocială”, a explicat Ana-Maria Schweitzer
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei