Sfaturi pentru a avea un sistem imunitar cât mai puternic

de Cuget Liber Miercuri, 11 Ianuarie 2023 375
Aveţi un sistem imunitar mai slab? În acest caz, trebuie să știți că cele mai multe modalități prin care vă puteți întări sistemul imunitar au legătură cu calitatea vieții. De fapt, adoptarea unor obiceiuri sănătoase poate stimula apărarea naturală a corpului. Medicii sunt de părere că există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru stimularea imunității și evitarea îmbolnăvirii.
Sistemul imunitar este cel care vă protejează de boli și infecții. Așadar, atunci când este slăbit, este mai ușor să vă îmbolnăviți. Potrivit dr. Marinela Olaru, majoritatea oamenilor au un stil de viață rapid, care este adesea asociat cu stresul. De exemplu, lucrul în interior și în preajma altor persoane vă expune la poluare, viruși și bacterii dăunătoare. Expunerea la acești factori, combinată cu stresul, vă poate slăbi sistemul imunitar, ceea ce vă pune în pericol sănătatea. Pentru a vă ajuta să evitați să deveniți victima unei infecții, specialiștii vă dau o listă de obiceiuri sănătoase pe care le puteți pune în practică pentru stimularea sistemului imunitar. Cu toate acestea, înainte de a vă prezenta aceste obiceiuri, trebuie să înțelegeți cum funcționează sistemul natural de apărare a organismului.

Ce este sistemul imunitar și cum funcționează? În primul rând, imunitatea înseamnă a fi protejat. Organismul luptă împotriva bolilor cu ajutorul sistemului imunitar. O rețea de celule, țesuturi și organe alcătuiesc acest sistem și lucrează împreună pentru a proteja corpul. Celulele albe din sânge sunt o parte importantă a unui sistem imunitar sănătos, pentru că luptă împotriva germenilor și sunt de două tipuri: fagocitele, care devorează microorganismele dăunătoare, și limfocitele, acele celule cu memorie ce își „amintesc” de agenții patogeni invazivi pe care i-au identificat anterior pentru a răspunde rapid la o nouă infecție. Deci, atunci când o substanță moleculară străină, cunoscută sub numele de antigen, intră în organism, o mulțime de celule lucrează împreună pentru a o identifica și a o combate. 

Aceste celule declanșează producerea de anticorpi în limfocitele B. Este foarte important să cunoașteţi sistemul imunitar pentru a înțelege mai bine de ce obiceiurile de mai jos vă pot îmbunătăți starea de sănătate. De pildă, zincul ajută la reglarea producției de celule imune. În plus, este esențial în producția de ADN și joacă un rol important în crearea celulelor albe din sânge. Apoi, dacă nu consumaţi suficiente calorii, corpul va avea un deficit de energie. Prin urmare, toată energia disponibilă va fi folosită pentru a susține organele vitale, precum creierul și inima, în loc să susțină sistemul imunitar. Nu uitaţi nici de odihnă! Dacă nu dormiţi atât cât este recomandat în funcție de vârstă, sistemul imunitar va fi în cele din urmă compromis, lăsându-vă vulnerabil la răceli, infecții respiratorii și alte boli. Mai mult decât atât, problemele de somn pot provoca o scădere considerabilă a numărului celulelor imune.

Unii specialiști consideră că, pe lângă adoptarea unui stil de viață sănătos, a face sex în mod regulat poate spori apărarea corpului. Un alt sfat este acela de a practica exerciții aerobice care presupun să mișcaţi diferite părți ale corpului în același timp, cum ar fi înotul sau mersul pe bicicletă. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei