Șocul la rece este un răspuns cardio-respirator al organismului

de Mirabela ȘERBĂNESCU Marţi, 29 Noiembrie 2022 107
În caz că nu știați, șocul la rece este un răspuns cardio-respirator legat de sistemul digestiv şi de irigarea creierului. Specialiștii sunt de părere că această afecţiune este legată adesea de procesul digestiv, deşi principala sa cauză este o deficienţă a creierului. De fapt, este o consecinţă a reflexului de imersiune, condiţionată de diferenţa de temperatură dintre corp şi apa în care intră o persoană. De regulă, acest proces este mai frecvent în timpul verii şi este direct legat de schimbarea bruscă de temperatură produsă când intraţi în apă, dar se poate întâmpla și dacă intrați într-o cadă cu apă rece, fiind cald în casă. În urma acestui fapt, vasele de sânge se dilată ca urmare a căldurii, printr-un mecanism care încearcă să menţină temperatura corpului în limitele normale. Vasodilataţia disipă căldura corpului şi, împreună cu transpiraţia, menţine temperatura în intervalul normal. Vasoconstricţia bruscă duce la şocul la rece când intraţi brusc în apă mai rece decât temperatura organismului. Mai departe, mâncarea pe care o consumați se amestecă cu sucurile gastrice prin mişcări peristaltice în timpul procesului de digestie. Acest proces necesită o cantitate mare de sânge. Astfel, forţează redistribuirea fluxului sanguin către secţiunea digestivă, în detrimentul altor organe sau sisteme. În concluzie, trageţi persoana din apă şi uscaţi-o pentru a încerca să-i readuceţi temperatura corpului la normal. Resuscitaţi-o, la nevoie, până la sosirea serviciilor de urgenţă dacă există sincopă sau stop cardiorespirator. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei