Somnambulismul este des întâlnit la copiii de vârste mici

de Cuget Liber Vineri, 28 Iunie 2024 104
Cât este normal să doarmă copilul? De ce se ridică în somn şi ţipă? Cum pot să-l ajut să nu mai ude patul noaptea? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care la au părinţii la problemele de somn ale copiilor lor.
Un somn odihnitor este esenţial pentru o stare de sănătate bună a organismului. Asemenea adulţilor, şi copiii se resimt în urma unui somn agitat şi, mai ales, pot suferi de diverse tulburări ale somnului. „Somnul nu reprezintă doar o întrerupere a vieţii de zi. Este o stare activă, fiind esenţial pentru refacerea corpului şi a creierului. Sunt cunoscute aproximativ 84 de tulburări ale somnului, care pot afecta sănătatea şi calitatea vieţii. Lista include dificultăţi de adormire, treziri nocturne, somnolenţă diurnă, tulburări respiratorii, tulburări musculare, coşmaruri etc, iar tulburările de somn trebuie să constituie un semnal de alarmă”, atrage atenţia dr. Eniko Vera Pall, medic specialist pneumologic.
Printre tulburările de somn întâlnite frecvent în rândul copiilor, menţionăm somnambulismul.
„Episoadele tipice implică doar ridicatul în şezut, în pat. Însă unii copii merg în somn şi uneori se comportă ca şi cum ar dori să evadeze. Somnambulismul este mai frecvent la copiii cu vârste cuprinse între patru şi opt ani. Starea apare în timpul somnului profund, și, de obicei, aceste tulburări sunt inofensive şi nu necesită tratament medicamentos”, a explicat medicul.
Ar trebui, totuşi, luate nişte măsuri de precauţie pentru a preveni accidentarea copiilor. Referitor la pavorul nocturn, pneumologul a explicat: „Copiii se ridică în şezut şi ţipă, transpiră, sunt congestionaţi la faţă, dar nu sunt conştienţi. Încercarea de a-i linişti nu are efect. Dacă se trezesc, sunt confuzi şi dezorientaţi. Dimineaţă nu îşi pot aminti nimic din cele întâmplate. Pavorul nocturn apare de obicei între vârstele 4 - 12 ani. Părinţii pot doar să stea lângă ei şi să-i asigure că totul este în regulă. Crizele acestea scad ca frecvenţă pe măsură ce copiii cresc”. În ceea ce privește coşmarurile, acestea apar spre dimineaţă, în perioada somnului cu vise. În general, ele sunt mai frecvente între trei şi șase ani, apoi frecvenţa lor scade, a precizat medicul.
Statistic, unul din trei copii, în vârstă de patru ani, încă udă patul noaptea în somn. Specialiştii în somn consideră enurezisul este o tulburare dacă apare după vârsta de cinci ani. Totuşi, unul din zece copii, în vârstă de șase ani, şi unul din 20 de copii, în vârstă de zece ani, continuă să ude patul noaptea, uneori. „Enurezisul adesea dispare de la sine, de-a lungul timpului. Asta nu înseamnă că trebuie ignorat! Medicul de familie, pediatrul sau specialistul în somn vor investiga o posibilă tulburare medicală şi vor sugera câteva strategii compor-tamentale”, a subliniat dr. Pall.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei