Spitalele ar putea trece la universități

de Cuget Liber Sâmbătă, 15 Februarie 2014 181
Ministerul Sănătății a mai găsit o cale de a scăpa de spitale. Vrea să le dea universităților de Medicină și Farmacie. Ministerul arată că pacienții ar avea condiții mai bune de tratament, deoarece instituțiile sanitare ar primi bani din mai multe părți. Rectorii universităților sunt însă de altă părere. Fondurile nu vor ajunge nici pentru învățământ, nici pentru serviciile de sănătate, potrivit digi24.ro.
Aproape 50.000 de pacienți sunt internați în fiecare an la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Chiar dacă bugetul a fost de 100 de milioane de lei în 2013, banii nu au ajuns pentru tot ceea ce a fost nevoie - medicamente, salarii sau investiții în aparatură modernă. Ajutorul, cred acum mai marii din Sănătate, ar putea veni de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, care ar putea prelua în administrare spitalul.
"Suntem în legătură cu fiecare universitate, care trebuie să facă hotărâre de Senat și după aceea să vină la minister, ministerul mai departe să facă hotărâre de Guvern", a spus Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.
La Iași ar putea trece la UMF și Spitalul CFR, care se află la un pas de faliment.
"Drepturile pacientului vor fi respectate. Nu se vor mai încerca tot felul de metode în așa fel încât să se acopere deficitul bugetar pe spinarea pacientului", spune Vasile Astărăstoae, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Iași.
După descentralizarea masivă din 2010, când 300 de spitale au trecut în administrarea comunităților locale, în grija Ministerului Sănătății au mai rămas 59 de unități medicale. Sunt însă spitale mari care consumă cea mai mare parte a banilor alocați de Casa de Asigurări și de Ministerul Sănătății. La București, se discută despre tracerea Spitalului Universitar în administrarea UMF Carol Davila.
Nevoia de investiții este uriașă. De exemplu, Spitalul Univeristar ar avea nevoie de un angiograf nou care costă peste un milion de euro. De asemenea, construirea unei noi secții de oncologie și radioterapie ar consuma mai mult de jumătate din fondurile alocate pentru investiții de Ministerul Sănătății.
Bugetul la acest capitol pe 2014 este de doar 290 de milioane de lei, pentru toate spitalele. O dată cu trecerea unor spitale la Universitățile de Medicină, unitățile medicale ar putea primi și din partea acestora bani. Doar că nu toți rectorii sunt la fel de optimiști că măsura va da roade.
"Cred că la ora actuală universitățile nu sunt pregătite să preia un management al spitalelor, întrucât spitalele sunt subfinanțate, iar riscul de a îngropa nu numai sănătatea, cât și medicina și învățământul este foarte mare", spune Ioan Coman, prorector al UMF Cluj.
"Nu apare foarte clar dacă așa-numita integrare clinică a cadrelor universitare va rămâne în vigoare sau nu și există și varianta să rămână un medic dintr-un spital universitar doar salariatul universității și să se piardă o parte din salariu", spune managerul Spitalului Municipal Timișoara, Octavian Mazilu.
Într-o primă fază, doar zece spitale din cele 59 ar putea fi preluate de universitățile de Medicină și Farmacie.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei