Terapia Gestalt are ca obiectiv creșterea autonomiei unei persoane

de Petruta RIDICHE Duminică, 23 Aprilie 2023 130
Terapia Gestalt este o modalitate psihoterapeutică prin care specialistul urmărește înțelegerea unei persoane în întregul său ansamblu. Acest tip de terapie se concentrează pe momentul prezent mai degrabă decât pe experiențele trecute. Are ca obiectiv creșterea conștientizării, libertății și autonomiei unei persoane.
Terapia Gestalt este utilizată plecând de la teoriile că mintea umană percepe lumea în tipare sau sisteme și că oamenii sunt influențați de mediul lor prezent. De asemenea, această metodă a psihoterapiei este centrată pe utilizarea empatiei și a acceptării necondiționate. Prin aceste elemente, oamenii pot scăpa de suferință învățând cum să aibă încredere și să accepte ceea ce simt. Terapia Gestalt poate fi de ajutor în cazul persoanelor cu diverse afecțiuni, precum anxietate, stres, depresie și dependență.
Terapia poate fi realizată atât individual, cât și în grup. Exercițiile și experimentele făcute îi ajută pe participanți să ajungă la acel grad de conștientizare.
Tehnicile terapiei Gestalt funcționează diferit de la persoană la persoană, pentru că fiecare om are experiențe unice. Tehnicile pe care un terapeut le poate utiliza în cadrul acestei terapii sunt reprezentate de jocuri de rol, povestiri, concentrare pe sentimente mai degrabă decât asupra evitării lor, exerciții pentru integrarea minții și a corpului și asumarea unor perspective opuse pentru a le înțelege mai bine.
Terapia Gestalt se va concentra, întotdeauna, pe explorarea credințelor și a standardelor care pot limita bunăstarea unei persoane. Conștientizarea sinelui poate ajuta persoana în cauză să renunțe la anumite mecanisme de credințe și valori și să dezvolte noi perspective.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei