Vă dor şalele? Terapia fizică și exercițiile de întărire musculară vă sunt de mare folos

de Mirabela ȘERBĂNESCU Miercuri, 28 Februarie 2024 214
Durerea lombară, denumită în mod popular durere de șale sau durere de mijloc reprezintă o problemă comună de sănătate care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau sex. Mai frecventă în rândul persoanelor vârstnice și a celor care desfășoară activități ce implică ridicarea de greutăți, aceasta poate deveni o problemă cronică. În principiu, durerea de șale poate avea o serie de cauze, iar înțelegerea factorilor care contribuie la apariția sa și a modului de gestionare a condiției este esențială pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.
Durerea de șale poate fi clasificată în funcție de mai mulți factori, inclusiv de cauză specifică, durată, caracteristicile durerii și localizarea sa. În funcție de durata sa, poate fi împărțită în două categorii principale: durere acută (se referă la durerea care apare brusc și care durează între câteva minute până la câteva zile); durere cronică (caracterizată prin persistența durerii pe o perioadă mai lungă de trei luni). Potrivit dr. Stela Oancea, deși este adesea asociată cu leziunile sau afecțiunile coloanei vertebrale, durerea lombară poate fi generată de o gamă variată de factori, inclusiv de postura incorectă sau de factorii psihologici. Printre cele mai comune cauze ale durerii lombare se numără: suprasolicitarea sau traumatismele (ridicarea de greutăți sau mișcările bruște pot duce la deteriorarea mușchilor sau a ligamentelor din zona lombară); postură incorectă (statul prelungit într-o poziție incorectă pentru perioade îndelungate poate suprasolicita mușchii lombari, contribuind la apariția sau agravarea durerii de șale); afecțiuni ale coloanei vertebrale (herniile de disc, stenoza spinală sau alte afecțiuni ale coloanei vertebrale pot comprima nervii și cauza dureri lombare).
„De asemenea, unele boli, cum ar fi artrita, constipația cronică, sindromul de colon iritabil, infecțiile renale, calculii renali sau infecțiile spinale, pot provoca dureri lombare. Stresul cronic, anxietatea sau depresia pot amplifica senzațiile de durere în zona lombară. De asemenea, fumatul, sedentarismul, obezitatea și stresul pot crește riscul de durere lombară, fiind importanți factori de risc pentru majoritatea afecțiunilor care pot declanșa durere lombare. În cazuri rare, durerile de șale pot apărea atunci când un pacient are o formă de cancer care afectează oasele, coloana vertebrală sau țesuturile din jurul șoldurilor”, a subliniat medicul. Totodată, cancerul de prostată, împreună cu cancerul de sân metastatic, cancerul ovarian și unele forme de cancer osos primar, cum ar fi osteosarcomul sau mielomul multiplu, pot provoca dureri la nivelul șoldurilor. De asemenea, orice altă formă de cancer care s-a răspândit la nivelul țesuturilor și oaselor din regiunea pelviană pot provoca disconfort și dureri de mijloc. Tratamentul pentru durerea de șale depinde de cauza specifică și de severitatea simptomelor. Ca urmare, terapia fizică și exercițiile de întărire musculară reprezintă o componentă cheie a tratamentului durerii de șale, scopul acestor terapii fiind acela de întărire a mușchilor din zona lombară și de îmbunătățire a mobilității. De asemenea, programele de exerciții elaborate de către terapeut pot ajuta la corectarea dezechilibrelor musculare și la reducerea disconfortului.
Alte opțiuni de tratament pentru durerea lombară: administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau de analgezice (pentru ameliorarea durerii), purtarea unor corectoare ortopedice sau a unor corsete etc.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei