Vinul şi ciocolata vă pot declanşa migrenele

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 15 Decembrie 2023 1006
Potrivit unor studii, vinul sau ciocolata pot declanșa migrene unor anumite persoane, pe baza interacțiunii dintre microbiom și anumiți compuși din aceste alimente. Oamenii de știință au descoperit, în ultimii ani, că bacteriile benefice din organism transformă anumite substanțe chimice numite nitrați (din ciocolată, vin, carne procesată și alte alimente) în oxid nitric, produs ce ar putea favoriza declanșarea migrenelor. Cercetătorii americani au analizat microbiomul pe baza a 172 de probe prelevate de la nivel oral și 1.996 de probe de materii fecale de la un grup de participanți din baza de date a unui proiect mai amplu. Rezultatele au arătat că persoanele care se confruntau des cu migrene prezentau și valori mai mari ale microbiomului specific ce poate modifica nitrații.
Când nitrații ajung în organism în urma ingestiei alimentare, bacteriile interacționează cu acestea, utilizându-le ca materie primă. Deșeurile rezultate de la bacterii, nitriții, se transformă în oxid nitric la nivelul sângelui. Oxidul nitric are și beneficii, deoarece produce dilatarea vaselor sangvine și poate susține sănătatea cardiovasculară prin îmbunătățirea circulației, însă uneori această dilatare și inflamația pot crește riscul de migrene. Rezultatele au arătat că genele care reglează activitatea enzimatică a nitratului, nitritului și oxidului nitric sunt prezente în cantitate mai mare la nivelul gurii și microflorei bacteriene a persoanelor care suferă de migrene.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei