Zece combinații alimentare interzise

de Cuget Liber Marţi, 14 Iulie 2009 4723
Nu vă așteptați ca alimentele bogate în vitamine și minerale pe care le consumați să fie asimilate corect de organism dacă le combinați necorespunzător. "Nu este suficient să furnizăm corpului elementele necesare, ci mai important este ca ele să fie utilizate de organism. Este foarte posibil să vă hrăniți corect, însă organismul să nu beneficieze de acești nutrienți tocmai din cauza interferenței alimentelor incompatibile la aceeași masă", atrage atenția lector univ. dr. Lygia Alexandrescu. Iată câteva exemple de combinații alimentare de care este indicat să vă referiți: 1. Cereale cu lapte. Deși unii medici consideră că această asociere de alimente poate avea ca rezultat o scădere a kilogramelor nedorite, nutriționiștii ne sfătuiesc să ne ferim de ea, pentru că rezultatul este exact opus celui scontat. "Cerealele nu se combină cu laptele. Această asociere de alimente îngrașă", atenționează nutriționistul Lygia Alexandrescu. Cel mai bine este ca laptele să fie consumat necombinat, adaugă medicul. 2. Carne cu pâine. "Este vorba despre una dintre cele patru reguli alimentare, potrivit căreia combinația de carbohidrați (pâine) cu proteine (carne) este interzisă", explică medicul. În plus, carnea nu trebuie combinată nici cu lactate, grăsimi sau fructe, dar poate fi asociată cu legume verzi (salată verde, ardei, roșii, castraveți, varză). 3. Pâine cu unt. Combinația nu se adresează persoanelor care vor să slăbească, însă cei cu o greutate normală pot consuma o cantitate de 10 grame de unt pe pâine, spune medicul Alexandrescu. 4. Paste cu șuncă și smântână. Sunt un "deliciu" în bucătăria italienească, dar fac parte din categoria "așa nu!". "Combinația între carbohidrați (paste) și grăsimi (șuncă, smântână) este interzisă. Atenție, însă - aceste alimente nu trebuie eliminate, ci doar consumate la momente diferite", explică nutriționistul. 5. Brânză cu pâine. "Putem să mâncăm brânză (bogată în calciu) cu pâine (bogată în carbohidrați) la aceeași masă, dar, în acest fel, în intestin va avea loc un proces alcalin, cauzat de carbohidrați. Astfel, foarte puțin calciu va fi disponibil să se absoarbă, întrucât în mediul bazic, calciul dă reacții prin care se transformă în compuși neabsorbabili. Așadar, indiferent de cantitatea de brânză consumată, putem avea o deficiență de calciu", precizează lector dr. Lygia Alexandrescu. 6. Cartofi cu pâine. "Aici este vorba de o asocierea între două alimente din grupa carbohidraților. Potrivit regulilor din nutriție, carbohidrații se consumă individual și necombinați la o masă", precizează nutriționistul. 7. Salată de fructe. Atenție atunci când preparați acest desert. Fructele dulci (fructe uscate, banane, mere, pere, struguri) nu se combină cu cele acide (kiwi și celelalte citrice). 8. Cereale cu fructe uscate. Este o combinație greșită asocierea dintre alimentele ce conțin amidon și fructele uscate. Cerealele se pot combina doar cu legume verzi, spune nutriționistul. 9. Pepene galben cu prosciutto. Pepenele - galben sau verde - se consumă necombinat. Nu este indicată nici asocierea dintre pepene și pâine. 10. Fructe, imediat după masă. "Fructele trebuie consumate doar proaspete (nu compot) și la mese separate", adaugă medicul Lygia Alexandrescu, care atrage atenția că asocierile nepotrivite de alimente pot cauza kilograme în plus, celulită, degenerări ale țesuturilor și probleme de digestie.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei