Zona Zoster, o boală care afectează toate vârstele

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 04 August 2023 530
Zona Zoster este o boală infecto-contagioasă apărută în urma infecției cu virusul varicelo-zosterian și se caracterizează prin apariția unilaterală a unei erupții veziculoase, eritematoase, dureroase. În cazul infecției primare cu virus varicelo-zosterian, apare varicela. În caz de infecție secundară cu virus varicelo-zosterian (sau reactivare a virusului latent), în rândul unei persoane care a fost diagnosticată în antecedente cu varicelă, apare herpesul zosterian. În ambele situații, susțin medicii, răspândirea virusului se realizează pe cale respiratorie, prin intermediul aerosolilor contaminați.
Trebuie precizat, însă, că zona Zoster este mai puțin contagioasă decât varicela, astfel că persoanele diagnosticate cu această boală nu necesită izolare. Studiile efectuate în acest sens au demonstrat faptul că atunci când un copil intră în contact cu o persoană cu zona Zoster, acest copil prezintă risc crescut de a dezvolta varicelă. Studiile au arătat că aproximativ 10-20% din populația globului este afectată, iar riscul de îmbolnăvire cu herpes Zoster este direct proporțional cu vârsta. Deci, cu cât persoana în cauză este mai înaintată în vârstă, cu atât riscul de a se îmbolnăvi este mai mare.
Factorul etiologic care determină apariția afecțiunii este virusul varicelo-zosterian. Factorii care favorizează reactivarea virusului varicelo-zosterian cu apariția zonei Zoster sunt: scăderea imunității celulare a organismului gazdă; tratamentul cu imunosupresoare; tratamentul cu hormoni glucocorticoizi; chimioterapia; radioterapia; oboseala; stresul; contactul cu copiii bolnavi de varicelă sau persoanele diagnosticate cu herpes Zoster. La acestea se adaugă scăderea imunității specifice a organismului pentru virusul varicelo-zosterian și afecțiunile imunosupresive (SIDA, leucemia limfocitară acută sau alte boli neoplazice). De asemenea, există anumite afecțiuni care se asociază riscului crescut de infecție cu virusul varicelo-zosterian: boala cronică de rinichi, artrita reumatoidă, afecțiunile intestinale inflamatorii (gastrita, colita ulcerohemoragică, boala Crohn etc.), depresia, astmul bronșic, bronhopneumopatia cronică obstructivă. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei