Angajații români își iau cele mai multe zile de concediu în perioada verii

de Petruta RIDICHE Joi, 17 August 2023 260
Perioada verii este asociată vacanțelor și concediilor. Sărbătoarea legală de pe 15 august, care a avut loc într-o zi de marți, a permis multor angajați să facă punte cu zilele de weekend și să se bucure, astfel, de mai mult timp liber. Mai mult decât atât, aproape 60% dintre angajați așteaptă vara pentru a-și plănui concediul și își rezervă între 5 și 10 zile libere în această perioadă, după cum demonstrează platformele de recrutare online din țară.
În percepția angajaților români, volumul de muncă a crescut anul acesta, amplificând nevoia de timp liber. În cadrul unui sondaj, 57% dintre respondenți au spus că au muncit mai mult în comparație cu anul trecut, iar 30% consideră că cerințele sunt la fel. Astfel, nevoia de liniște și relaxare este principalul motiv pentru care își iau concediu. Așa au declarat 63% dintre participanții la sondaj. Aceasta este urmată de dorința de explorare, aventură și experiențe inedite (31%) și rezolvarea unor chestiuni administrative sau gospodărești (22%). Foarte mulți angajați folosesc perioadele libere pentru a căuta noi locuri de muncă. În aceste perioade, numărul aplicărilor pentru angajare crește, în special în rândul segmentului 18-34 de ani. Totodată, în ultima lună, aplicările de pe mobil au crescut cu 30%, semn că utilizatorii platformei continuă să exploreze ofertele de muncă și din vacanță.
Cu 21 de zile de concediu plătite pe an conform Codului Muncii, țara noastră se află printre cele europene care au cea mai scurtă vacanță de odihnă oferită angajaților din mediul privat. Astfel, angajații din sectorul public își pot lua între 21 și 25 de zile de concediu, în funcție de vechimea în muncă. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei