Ce facilități au angajatorii care primesc la muncă absolvenți sau șomeri peste 45 de ani r Agenții economici sunt scutiți de la plata contribuțiilor la șomaj și primesc bani de la stat

de Andreea PERHAIȚĂ Miercuri, 31 August 2011 1761
Piața muncii se află într-o suferință continuă de câțiva ani. Șomeri cu nemiluita, angajați care țin cu dinții de slujba lor, de frica zilei de mâine, și angajatori care nu mai prididesc cu plata taxelor la stat.
Totuși, pentru a impulsiona anga-jarea absolvenților cu studii medii și superioare, dar și a șomerilor de peste 45 de ani, firmele pot beneficia de unele facilități din partea statului. Ele sunt scutite de la plata contribuției la bugetul asigurărilor pentru șomaj timp de 12 sau 18 luni și, lunar, primesc bani de la stat pentru fiecare absolvent.
"Conform legii, angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată șomeri în vârstă de peste 45 de ani sau șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale sunt scutiți, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj, aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii, și primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin doi ani", precizează directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocupa-rea Forței de Muncă din Constanța, Emilia Murineanu.
Trei ani de muncă obligatoriu
Aceleași prevederi se aplică și în cazul absolvenților de instituții de învățământ, iar sumele acordate sunt în funcție de nivelul de studii: școală de arte și meserii, liceu, școală postliceală, universitate. Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele respective, dar pe o perioadă de 18 luni. Însă, firmele care angajează absolvenți în astfel de condiții sunt obligate să mențină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puțin trei ani de la data încheierii.
Se angajează și viitori pensionari
"Totodată, angajatorii care înca-drează în muncă, potrivit legii, șomeri care în termen de trei ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile de a solicita pensia anticipată parțială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condițiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru șomaj", a completat Emilia Murineanu.
Totuși, nu beneficiază de facilitățile respective angajatorii care în ultimii doi ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu per-soanele vizate de prevederile în cauză. Valoarea indicatorului social de referință este de 500 lei.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei