Ce modificări aduce noul contract-cadru pentru bolnavi

de Mirabela ȘERBĂNESCU Duminică, 03 Aprilie 2022 323
Începând cu data de 1 aprilie, au intrat în vigoare și modificările aduse contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022.
Potrivit prevederilor acestor acte normative, pentru furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale care la data de 31 martie se aflau în relație contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, contractele pentru anul 2021 se prelungesc prin acordul părților până la data de 31 decembrie 2022, prin acte adiționale.
„Excepție fac contractele de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare (pentru unităţile sanitare ambulatorii de medicină fizică şi de reabilitare), care se prelungesc până la data de 30 aprilie 2022, doar pentru componenta de asistența medicală ambulatorie de medicină fizică și de reabilitare în bazele de tratament, astfel încât să se asigure accesul/continuitatea în ceea ce privește serviciile/procedurile de medicină fizică și de reabilitare”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJAS, Aura Drăgoi.
În continuare, vă prezentăm câteva dintre noutățile pe care le conține contractul-cadru, cu relevanță pentru asigurați. Astfel, în scopul asigurării accesului permanent la serviciile acordate de medicii de familie, pentru a determina diminuarea perioadei de recuperare a sănătății și reducerea numărului de internări evitabile, au fost extinse serviciile medicale acordate de medicii de familie, prin introducerea de noi servicii de diagnostic și tratament, care vor putea fi acordate atât în cadrul cabinetelor medicilor de familie, cât și la domiciliul pacientului sau la locul solicitării.
Totodată, medicul de familie poate efectua și la domiciliu sau în afara programului de lucru orice tratament injectabil sau perfuzabil necesar, în urma consultației pe care acesta o acordă pacienților din lista proprie.
Pachetul de prevenție acordat în asistența medicală primară a fost modificat astfel: pentru asigurații adulți asimptomatici, cu vârsta de 18 ani și peste, supraponderali/obezi și/sau care prezintă unul sau mai mulți factori de risc pentru diabetul zaharat, se recomandă efectuarea testului de toleranță la glucoză per os (TTGO) și a HBA1c. De asemenea, pachetul de servicii medicale de bază acordat în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice cuprinde și consultațiile și serviciile acordate de medicii de specialitate cu specialitatea clinică medicină fizică și de reabilitare în cabinetul medical.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei