Constănțenii care au nevoie de îngrijire la domiciliu, în așteptare. "Am avut două solicitări"

de Petruta RIDICHE Joi, 11 Aprilie 2024 205
Direcția de Asistență Socială Constanța a deschis, în luna ianuarie, sesiunea de solicitări pentru a deveni îngrijitor informal, conform prevederilor legislative în ceea ce privește asistența socială a persoanelor vârstnice. Potrivit reprezentanților instituției, până la acest moment, au fost depuse doar două solicitări, ale unor persoane care s-a dovedit că nu sunt eligibile. Persoanele aflate în evidența instituției care au nevoie de acest sprijin nu se află, totuși, în nicio situație de risc.
Prin definiția stabilită de legislația în vigoare, îngrijitorul informal este persoana necalificată, membru al familiei, rudă sau orice altă persoană, care asigură îngrijirea personală și ajutorul pentru efectuarea activităților de către un beneficiar, care și-a pierdut autonomia funcțională. Pentru a deveni îngrijitor informal, persoana interesată trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate.
În primul rând, trebuie să fie angajată cu normă întreagă. De asemenea, trebuie să aibă acordul de la angajator pentru a putea lucra cu program redus, de o jumătate de normă. Programul este justificat de asumarea rolului de îngrijitor informal al persoanei vârstnice dependente. Totodată, persoana interesată trebuie să aibă consimțământul, în formă scrisă, al persoanei vârstnice dependente, că este de acord ca aceasta să presteze activitatea de îngrijire la domiciliu.
Directorul executiv al Direcției de Prestări Servicii din cadrul Direcției de Asistență Socială Constanța, Anca Ghițulescu, ne-a declarat că, de la începutul anului şi până în momentul de față, au depus solicitări doar două persoane, care nu îndeplinesc condiția de a avea contract de muncă cu normă întreagă.
„Am avut două solicitări, dar persoanele nu au fost eligibile pentru că nu aveau contract individual de muncă cu normă întreagă. Înainte de toate, trebuie să știm ce este îngrijitorul informal. Îngrijitorul informal își asumă responsabilitatea îngrijirii unei sau unor persoane vârstnice aflate în situația de dependență socio-medicală. Responsabilitatea este stabilită conform grilei naționale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice. Îngrijitorul informal poate beneficia de program lunar de lucru redus, de o jumătate de normă, cu asigurarea plății, din bugetul local, în baza unui contract încheiat cu serviciul public de asistență socială. De asemenea, asigurarea plății se face și în baza unei indemnizații echivalente cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu stabilit potrivit legii privind salarizarea personalului din fonduri publice, pentru gradația 0”, a transmis, pentru „Cuget Liber”, Anca Ghițulescu.
În momentul de față, în evidențele Agenției de Asistență Socială Constanța sunt înregistrare 55 de solicitări ale persoanelor care vor să beneficieze de îngrijire la domiciliu. Acesta este și numărul persoanelor care au nevoie de serviciile menționate, ne-a spus reprezentantul instituției, în urma monitorizării.
„Persoanele care ar avea nevoie de aceste servicii sunt aceleași care au solicitat să beneficieze de servicii de îngrijire la domiciliu, anume 55 de solicitări. Din practică, de cele mai multe ori îngrijitorul informal nu îndeplinește condițiile pentru această calitate. De asemenea, persoanele care se află în evidența instituției noastre sunt monitorizate, iar la acest moment nu se află în situație de risc. Dacă apar modificări care necesită intervenția noastră, identificăm măsuri alternative”, a mai precizat directorul executiv al Direcției de Prestări Servicii din cadrul Direcției de Asistență Socială Constanța, Anca Ghițulescu.

Taguri

Comentează știrea

SAO
17 aprilie

Din cauza ordinelor de ministru defectuoase legea este neaplicabilă de 10 luni...Fals că ingrijitorul informal trebuie să fie angajat cu normă intreagă!!Dna Anca să recitească legea...

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei