Cum procedăm dacă suntem victime ale hărțuirii la locul de muncă

de Petruta RIDICHE Vineri, 16 Iunie 2023 422
Gabriela Firea a anunțat, zilele trecute, că Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în colaborare cu Ministerul Muncii, a pus bazele unui proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex și a hărțuirii la locul de muncă. În prezent, proiectul se află pe circuitul de avizare. În cel mult două săptămâni, inițiativa va fi pe masa Guvernului.
Anunțul ministrului vine în contextul a două cazuri de hărțuire petrecute zilele acestea în România, unul dintre ele fiind finalizat cu decesul victimei. „Se întâmplă cazuri revoltătoare în România, pentru că multă vreme astfel de practici au rămas nesancționate corespunzător gravității lor, iar mentalitatea că voința bărbatului este lege, indiferent de mijloacele prin care și-o exercită, este greu de schimbat. De foarte multe ori, femeile tac atunci când sunt victime ale hărțuirii, fie de rușine, fie de teama consecințelor care ar putea apărea în varianta în care ar denunța un comportament nepotrivit. Îndemn angajații să reclame orice gest care aduce atingere demnității, integrității fizice sau mentale, orice mesaj degradant, trebuie să parcurgem acești pași dacă ne dorim o societate corectă pentru noi și copiii noștri”, a transmis ministrul.
În anul 2022, la nivel național au fost făcute aproximativ 400 de plângeri de hărțuire. În majoritatea cazurilor, victimele au fost femei, după cum informează Ministerul Afacerilor Interne. Acestea sunt, însă, doar cazurile declarate.
În județul Constanța, de la începutul anului până în prezent, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), a fost înregistrată o singură reclamație în care erau sesizate aspecte referitoare la hărțuirea morală la locul de muncă. Potrivit reprezentanților ITM Constanța, reclamația a fost redirecționată către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care s-a ocupat de soluționarea cazului.
Acest tip de hărțuire poate lua diverse forme. Unele cazuri nu necesită intervenția autorităților, însă în altele poate fi vorba de contravenții sau chiar de fapte penale.
Dacă ești o victimă a hărțuirii la locul de muncă, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să anunți angajatorul. În situația în care lucrezi într-o companie mare, poți anunța la departamentul de resurse umane. Dacă muncești într-o firmă mică, îți poți anunța superiorul direct. În cazul în care el este cel care exercită agresiunea, te poți adresa unei alte persoane cu funcție de conducere.

Dacă hărțuirea nu încetează sau consideri că ai dreptul la o despăgubire pentru daunele morale ce ți-au fost aduse, te poți adresa instanței de judecată. Angajatorul este obligat să ia măsuri pentru a combate hărțuirea. În caz contrar, riscă amenzi foarte mari. În plus, instanța îl poate obliga pe angajator la plata unor daune compensatorii și morale către victima hărțuirii.
În cazul în care ai fost victima unei fapte penale, precum amenințări, violență fizică și așa mai departe, este bine să te adresezi autorităților și să depui o plângere penală împotriva șefului sau a colegului care te-a hărțuit. Se poate ajunge la un proces, iar vinovatul poate face inclusiv închisoare.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei