Cyberbullying-ul poate avea efecte mai grave decât violența fizică

de Petruta RIDICHE Vineri, 21 Iulie 2023 2903
Hărţuirea pe net sau cyberbullying-ul a devenit, în ultimii ani, o realitate cruntă în România. Pe reţelele sociale, spun specialiştii, se petrec abuzuri de neimaginat. Mii de adolescenţi sunt hărţuiţi şi umiliţi constant, iar psihoterapeuţii arată că urmările pot fi deosebit de grave.
Umilirea pe internet, hărţuirea sau agresivitatea virtuală nu sunt lucruri de neglijat. Din contră, sunt la fel de grave sau poate mai grave decât o bătaie încasată de un adolescent în viaţa reală. Relațiile toxice pot apărea și se creează oriunde, în orice mediu. Atunci când intervine agresiunea verbală, fizică, sexuală sau pe internet, bullying-ul ajunge o chestiune penală. Nu este un mit nici faptul că există și profesori care își agresează elevii, fie verbal, fizic sau, în cele mai grave cazuri, sexual.
Reamintim că, în luna martie, Instituția Prefectului – Județul Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Organizația Salvați Copiii și Consiliul Județean al Elevilor Constanța au semnat un protocol de colaborare, cu scopul de a organiza activități de informare, evaluare și monitorizare a fenomenului de bullying, în unitățile de învățământ din județ. Acțiunea cuprinde zece unități de învățământ din județ. Este vorba despre
Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” Constanța, Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu” Constanța, Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” Constanța, Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, Colegiul Economic Mangalia, Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, Școala Gimnazială „Mircea Dragomirescu” Medgidia și Liceul Tehnologic „Dobrogea” Castelu.
În același context, începând cu această lună, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a anunţat desfăşurarea unei campanii pentru prevenirea cyberbullying-ului, prin care se urmărește creșterea gradului de siguranţă online a copiilor. Campania este realizată în colaborare cu Direcţia Siguranţa Şcolară, structura specializată în creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice în unităţile de învăţământ preuniversitar. Campania vizează nu numai prevenirea cyberbullying-ului, ci și conştientizarea, la nivel larg, a riscurilor, vulnerabilităţilor şi consecinţelor în ceea ce priveşte infracţiunea de violare a vieţii private. Campania se va încheia pe data de 31 august și este demarată în contextul modificării şi completării art. 226 din Legea 286/2009 privind Codul Penal, care incriminează divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane fără consimţământul persoanei înfăţişate, de natură să provoace acesteia o suferinţă psihică sau o ştirbire a imaginii sale.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei