De ce mai muncesc vârstnicii români, după pensionare Aproape jumătate din românii care au peste 50 de ani nu primesc niciun fel de pensie

de Andreea PERHAIȚĂ Joi, 06 Decembrie 2012 1513
Pentru români tranziția de la muncă la pensionare este destul de dificilă. Aproape jumătate din persoanele care au vârste între 50 și 69 de ani nu primesc niciun fel de pensie. Mai grav este că trei sferturi din ei au avut contribuții la fondul de pensii, dar nu îndeplinesc, deocamdată, condițiile de vârstă și de cotizare. 
Potrivit Institutului Național de Statistică, un număr de 1.982.000 de persoane au beneficiat de un tip de pensie în al doilea trimestru al acestui an, iar alți 1.853.000 nu au avut niciun fel de pensie, cei mai mulți dintre aceștia fiind bărbați în vârstă de 50-54 de ani.
Puțin peste jumătate (51,7%) dintre cele 3.835.000 de persoane care au făcut obiectul anchetei "Tranziția de la muncă la pensionare", realizată de INS, au beneficiat în trimestrul al doilea al anului 2012 de un tip sau altul de pensie. Alte 1.853.000 de persoane, adică 48,3 la sută, nu au beneficiat de pensie de niciun tip. Dintre acestea, 49,4% aveau vârsta cuprinsă între și 50-54 ani, 57,9% erau bărbați și 59,6% domiciliau în mediul urban. Dintre cei care nu au beneficiat de pensie, 1.581.000 de persoane (85,4%) cotizaseră la un sistem de pensii, public sau privat, ceea ce i-ar putea îndreptăți să primească o pensie în viitor, după ce vor îndeplini condițiile de vârstă și perioadă de cotizare. Dintre cele 272.000 de persoane care nici nu primeau pensie și nici nu contribuiseră la un fond de pensii, 58,0% erau femei, iar 82,4% locuiau în mediul rural. Ponderea persoanelor cu nivel scăzut de educație era de 67,5%.
Sunt bătrâni și bolnavi!
Din totalul pensionarilor cuprinși în anchetă, doar 20,9% își continuau activitatea profesională. Majoritatea pensionarilor ocupați lucrau în sectorul agricol (97,0%) și aveau statut profesional de lucrător pe cont propriu sau lucrător familial neremunerat (98,5%). Dintre aceștia, 90,5 la sută au declarat că lucrează în continuare pentru a asigura venituri suficiente gospodăriei din care fac parte.
Aproximativ 38 la sută din pensionari au preferat să se retragă din activitate odată cu îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei. Persoanele din această categorie sunt predominant femei (58,7%) și locuiesc în mediul urban (73,7%). Pentru mai mult de un sfert dintre pensionarii retrași de pe piața muncii, factorul determinat pentru încetarea activității profesionale a fost existența problemelor de sănătate.
Din totalul pensionarilor incluși în anchetă, 1.681.000 de persoane (84,8%) beneficiau de pensie de vârstă (vechime). În această categorie se includ, pe lângă beneficiari de pensii pentru limită de vârstă, anticipată sau anticipată parțial - obținute în cadrul Pilonului I de pensii și un număr redus de beneficiari de pensii private facultative acordate în cadrul Pilonului III de pensii.
Vârsta medie la data pensionării, a fost de 56,9 ani, mai mare în cazul bărbaților (58 de ani) decât al femeilor (56 ani), precum și al persoanelor din mediul rural (57,6 ani față de 56,3 ani în cazul celor din mediul urban).
Taguri

Comentează știrea

NELU
6 decembrie 2012
CURIOZITATI

Daca o sa aruncati o privire in urma asupra LEGII PENSIILOR, asa cum au fost ele gandite de puterea politica, respectiv asupra legii 27/1966 legea privind pensiile de asigurari sociale de stat, Legea 3/30 iunie 1977 (dupa care multi pensionari au iesit si s-au bucurat de pensie), Legea 19/2000 (modificata), o sa constatati o crestere substantiala a varstei de pensionare, (nota bene: in conditiile in care nivelul de trai este in jos rau de tot), o crestere exorbitanta a perioadei contributive, o schimbare (ingreunare) a conditiilor de iesire la pensie. Evident ca a realiza 35 de ani de munca CONTRIBUTIVI, indiferent ca esti femeie sau barbat, in contextul acutizarii crizei, a stresului ca nu faci anii, ne determina sa ne gandim la generatiile anterioare si sa punem intrebarea: sa mai stau si cu stres ca nu apuc anii de pensie sau ca nu ajung banii cand o sa ies la pensie cu musai 35 ani de munca contributivi ?

Relu,pentru Nelu
6 decembrie 2012
Fii sigur doar pe tine

Incearca pe cat posibil sa-ti gandesti variante de supravietuire,fara sa-ti pui sperante in ce dau pe gura ori in scris niste unii .Sperante mari,dezamagiri si mai mari !!! De 2000 de ani,cel putin pe teritoriul acesta,populatia a dus-o naspa,asa ca nu vad ce s-ar schimba brusc,tocmai acu'.

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei