Decalajele salariale dintre femei și bărbați sunt tot mai reduse

de Mirabela ȘERBĂNESCU Duminică, 03 Martie 2024 104
Luna martie a început cu o veste pe care Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) o anunță cu mare bucurie: decalajele salariale dintre femei și bărbați sunt tot mai reduse. De asemenea, numărul femeilor care acced pe funcții de conducere este tot mai mare în România, după cum arată datele Inspecției Muncii, instituție aflată în subordinea MMSS.
„Știu că nu este ușor pentru femei să fie în același timp salariate sau antreprenor, soții și mame. De aceea mi-am propus să sprijinim ocuparea femeilor în muncă, dar, în același timp, să promovăm o cultură a egalității de gen în mediul profesional, să eliminăm stereotipurile și să sprijinim măsurile prin care se asigură plata egală pentru muncă egală. Toți cei care muncesc merită să fie remunerați corect, indiferent de gen”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
Astfel, în februarie 2024, media salarială pentru femei a ajuns la 6.026 de lei, depășind pentru prima dată media salarială pentru bărbați (5.804 lei). În urmă cu numai cinci ani, în februarie 2019, media salarială pentru femei era de 3.648 de lei, în vreme ce media salarială pentru bărbați era mai mare, respectiv de 3.819 lei - salarii brute declarate în REGES de către angajatori. În ceea ce privește numărul contractelor individuale de muncă pentru femei, se constată de la an la an o creștere continuă a acestora, la fel ca și a numărului de angajate. Ca urmare, în februarie 2024, numărul contractelor de muncă pentru femei a ajuns la 3.315.252 (față de cele 3.346.365 de contracte pentru bărbați), iar cel al femeilor salariate a ajuns la 2.746.988 (față de 2.935.948 salariați bărbați). 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei