După 20 de ani de aşteptări, musulmanii din Constanța vor avea un nou cimitir

de Mirabela ȘERBĂNESCU Luni, 10 Octombrie 2022 3290
Veste bună pentru etnicii noştri musulmani. După ani şi ani în care au sperat la construirea unui nou cimitir, în care să îşi poată îngropa membrii familiei, aşteptarea lor, în sfârşit, s-a încheiat.
Noul cimitir musulman din municipiul Constanța, amplasat la ieșire spre Valu lui Traian, a devenit oficial funcțional chiar în ziua în care credincioșii musulmani au sărbătorit Mevlid Kandili. Astfel, vineri, 7 octombrie 2022, Direcția de Sănătate Publică a județului Constanța a eliberat avizul cu numărul 273, ultimul document care lipsea pentru a putea fi dat în folosință cimitirul. Menţionăm că lipsa unui cimitir nou pentru musulmanii din Constanța era o problemă veche de aproape două decenii, pe care comunitatea, reprezentată prin Muftiatul Cultului Musulman din România, a semnalat-o de-a lungul anilor administrației locale constănțene și care a fost soluționată, în cele din urmă.
„Unul dintre cei care au înțeles nevoia imperioasă și care s-au implicat direct în rezolvarea problemei a fost președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, care a demonstrat încă o dată respectul față de comunitatea musulmană și empatia față de aproapele său. Noul cimitir musulman din municipiul Constanța este astăzi funcțional datorită sprijinului venit din partea Guvernului României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, a Agenţiei de Cooperare si Coordonare a Guvernului din Republica Turcia - TIKA și datorită implicării oamenilor de afaceri”, a precizat muftiul Muurat Iusuf.
Desigur, la aflarea veştii, nici reacţiile nu au întârziat să apară. „Să vă răsplătească Cel de Sus pe toți cei care au depus eforturi pe realizarea acestui loc foarte important pentru comunitate. În sfârşit, după lungi aşteptări, s-a rezolvat o problemă care trebuia soluţionată de acum 20 de ani”, au declarat membrii comunităţii.
Reamintim că Muftiatul Cultului Musulman își dorea construirea acestui obiectiv din anul 2002, întrucât, între timp, oamenii au tot decedat, iar celelalte cimitire, de la Intim și cel din cartierul constănțean Anadalchioi, nu mai au locuri. Între timp, pentru a rezolva situația, oamenii au recurs la alte soluții, și anume îngroparea lor în cimitirele din județ, pe unde bătrânii mai locuiseră cu ani în urmă. În ceea ce priveşte noul amplasament, acesta are o suprafață totală de 35.000 mp și se află în proprietatea municipiului Constanța, atribuit în folosință gratuit Muftiatului, prin HCL 383/ 30.09.2002. Terenul are o formă rectangulară, cu acces dintr-un drum de acces propus prin PUZ. Până la acest moment, în zonă a fost ridicată clădirea administrativă a viitorului cimitir, construcție realizată cu finanțare guvernamentală.  

Taguri

Comentează știrea

ioachim
10 octombrie 2022
in sfarsit

in sfarsit a reusit si dl.muftiu sa faca ceva! Dar cat costa un loc acolo?

Muslim
10 octombrie 2022
Șpagă

Nu este meritul muftiului ci al celor de la TIKA. Meritul muftiului este la cimitirul central, acolo unde mortii sunt dusi cu roaba la locul de veci deoarece acesta, împreună cu administratorul cimitirului au acordat locuri de veci in mijlocul drumului, blocând accesul cu masina. Nu ar strica o verificare la adresa acestora, cum au acordat, cui au acordat si in ce condiții acele locuri de veci. Cine este administratorul cimitirului, cum a ajuns sa fie administrator si cat cere pentru un loc central. Asteptam stirea cu rezultatele acestor verificări.

vicnes
10 octombrie 2022
Un nou subprefect

Ar fi bine daca s-ar numi un nou subprefect, unul care sa se lupte pentru binele musulmanilor din Constanta !

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei