Nu renunțați la carnetele de muncă! Peste 22.000 de exemplare așteaptă să fie ridicate de la ITM Constanța

de Mirabela ȘERBĂNESCU Joi, 02 Mai 2024 4712
La ora actuală, un număr de 22.102 carnete de muncă așteaptă să fie ridicate de către titulari de la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa. Chiar dacă acestea au fost scoase din uz de aproximativ 14 ani, în favoarea registrului electronic de evidență a salariaților, populaţia trebuia să își ridice actele care îi atestă vechimea. Toate acestea în condițiile în care carnetul de muncă, completat până la data de 31 decembrie 2010, este un document oficial al unei persoane, care nu atestă doar activitatea desfășurată, ci şi durata acesteia, salariul, vechimea în meserie, respectiv vechimea acumulată până în anul respectiv.
Cu toate că aceste cărţi de muncă le-au fost restituite deţinătorilor de drept de foarte multă vreme, toate inspectoratele de muncă, din întreaga ţară se confruntă cu această situaţie. Având în vedere numărul ridicat de carnete aflate în gestiunea ITM Constanţa şi neridicate de foştii salariaţi, aceştia sunt rugaţi să se prezinte la sediul instituţiei, din strada Decebal nr. 13 C, în vederea ridicării lor. Reamintim că, potrivit prevederilor art. 281, alin. 3 din Legea 53/2003 cu modificările şi completările ulterioare, la data de 1 ianuarie 2011, a fost abrogat Decretul nr. 92/1976 privind carnetul de muncă. Ordinul nr. 1083/2011 a aprobat procedura de lucru privind eliberarea carnetelor de muncă salariaţilor angajatorilor pentru care inspectoratele teritoriale de muncă păstrau şi completau, respectiv certificau legalitatea înregistrărilor efectuate în carnetele de muncă. În prezent, ele pot fi eliberate titularilor, la solicitarea acestora, în baza prezentării la ghișeele instituției, cu actul de identitate.
Conform şefului ITM, Marian Becheanu, este vorba despre 22.102 carnete, care sunt obligatorii la Casa de pensii sau la AJOFM, pentru stabilirea anumitor drepturi. Ca urmare, persoanele care au fost încadrate pe bază de contract individual de muncă la angajatorii cu capital integral privat, înființați după anul 1990 și care şi-au încetat activitatea în perioada 1990 - 2010, sunt invitate să se prezinte la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanţa.
Prin excepție, în lipsa titularului, eliberarea se poate face, după caz, unei alte persoane, în baza unei împuterniciri și a actului de identitate. În cazul decesului titularului, eliberarea se face soţului/soţiei, copiilor majori sau părinţilor, în baza unei cereri și cu condiția prezentării de către aceștia a unei cărţi de idenitate, precum și a certificatului de deces. De ce au lăsat unii constănţeni să treacă atât de mult timp, fără a-şi ridica un document atât de important? Probabil că indiferenţa e de vină. Dacă nu le-au trebuit până acum, nici nu și-au bătut capul. Alții sunt plecați din țară sau au decedat, dar majoritatea sunt ignoranți, nu le pasă decât atunci când se apropie de pensie și li se cer la dosar o mulțime de acte, inclusiv carnetul de muncă.

Taguri

Comentează știrea

"li se cer la dosar o mulțime de acte"
1 mai

Si cu ce ajuta mersul global pe bit Romania de azi ? Le pui pe toate pe bit si gata ! [ asa era planificat si la noi ]. Maculatura curata ! In 10 ani deja se putea prin lege, doar in caz extrem sa mai fie incompatibiltati [ si la scanare document, si la completare, etc !!! ] Pt. cel prevazator e bine sa ai si originalul, dar societatea de azi zice pe bit si copacul sa fie sanatos [ cel putin declarativ, ca practic ! ]

dubla verificare
1 mai

Sursa de date pt. cartea de munca de unde e ? Si fara carte de munca in original, daca o fi poate contractul ! E plina de "hirtogarie tara" si se poate reproduce rapid ! "hirtogarie" la fel e si pe bit, ca nu scapi de, dar e alta procesare [ mai rapida cu avantaje multiple ... etc ] Un Sistem Informational bun, toata lumea are nevoie [ si firma, si tara dar si cetateanul : facturi, proprietati, etc ]

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei