Oficial, produsele cu sclipici vor fi eliminate din magazine

de Petruta RIDICHE Luni, 02 Octombrie 2023 185
Comisia Europeană interzice adăugarea de microplastic în produsele cosmetice, de curățenie, îngrășăminte, dar și a comercializării la vrac.
Experții atrag atenția că particulele de polimeri sintetici sunt extrem de nocive. Acestea pot provoca diverse boli, chiar și cancer, afectând inclusiv mediul înconjurător.
Se estimează că noile reglementări vor împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastic. În special, microplasticul se regăsește în produsele cosmetice de exfoliere, în cele care conțin sclipici, în parfumuri, pentru a le schimba culoarea, dar și în produsele de curățare pentru casă ori în îngrășăminte. Mai mult decât atât, polimerii sintetici se găsesc și în materialul granular de umplere utilizat pe suprafeţele sportive artificiale, în jucării, medicamente și dispozitive medicale. Dacă particulele sunt mai mici de 5 microcentimetri, acestea pot trece ușor prin pori și pătrund adânc în piele. Noile norme vor interzice vânzarea de microplastic ca atare, dar și de produse la care a fost adăugat intenționat.
Produsele folosite în diferite industrii sau care nu eliberează microplastic în timpul utilizării sunt derogate. Producătorii trebuie, totuși, să vină cu instrucțiuni de utilizare și de eliminare a produsului fără emisii de microplastic.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei