Operatorii din turism, disperaţi! „Libera circulaţie este grav afectată!”

de Andreea PERHAIȚĂ Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 608
După doi ani de pandemie, operatorii din turism au ajuns cu cuţitul la os. Disperaţi, aceştia cer eliminarea actualelor condiţii de intrare în România, despre care consideră că afectează grav libera circulaţie turistică a cetăţenilor români şi a cetăţenilor străini care doresc să viziteze ţara noastră. Aceştia invocă noile reguli stabilite de Consiliul Europei care, începând de la 1 februarie, relaxează condiţiile de călătorie.
Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism şi ai Asociaţiei Incoming România au trimis o scrisoare deschisă către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi către ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, prin care trag un semnal de alarmă cu privire la situaţia dificilă în care se află turismul românesc, în prezent. Aceştia susţin că actualele condiţii de intrare în ţara noastră sunt „profund discriminatorii şi într-o notă discordantă faţă de cele impuse de alte state membre ale Uniunii Europene”.
„Din punct de vedere social, obligativitatea impusă turiștilor de a se testa înainte de întoarcerea în țară a indus teama rămânerii la destinație în situația unui rezultat pozitiv (cu pierderea zborului de retur, angrenarea unor cheltuieli neprevăzute și carantinarea într-o țară străină în condiții necunoscute), care poate fi chiar fals pozitiv uneori (marja de eroare a testelor PCR fiind de circa 5%) însă consecințele devastatoare pentru călător și pentru agenția responsabilă de derularea pachetului de servicii rămân și sunt greu de gestionat. Cel mai nefericit impact îl au însă obligațiile impuse călătorilor imunizați (prin vaccinare ori post-infectare): pe de o parte se sabotează campania de vaccinare, cunoscut fiind că principalul motiv care a împins masa indecișilor către vaccinare a fost tocmai libertatea de mișcare, iar, pe de altă parte, călătorii au de ales între trei opțiuni, fiecare cu consecințe nefericite și imprevizibile: să își asume riscul unui rezultat PCR pozitiv sau fals pozitiv înainte de întoarcerea în România, cu consecințele descrise mai sus; să își asume carantinarea chiar dacă e sănătos (cu consecințe negative atât asupra individului, îndeosebi dacă e angajat, cât și asupra angajatorului și a bugetului asigurărilor sociale); să își asume declararea în fals că vine dintr-un stat UE în loc de a declara originea reală a călătoriei (foarte posibil dar și costisitor de verificat, îndeosebi în cazul zborurilor cu escală într-un stat membru UE). Apreciem deschiderea reprezentanților guvernamentali cu care am discutat până în prezent și sperăm că această situație se va rezolva rapid”, subliniază Dumitru Luca, președintele ANAT.

Noi recomandări de la Comisia Europeană
În data de 25 ianuarie 2022, Consiliul Europei a adoptat o nouă recomandare privind o abordare coordonată pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță pe durata pandemiei de COVID-19. Această recomandare va intra în vigoare la 1 februarie 2022, în aceeași zi cu un act delegat de modificare a Regulamentului referitor la certificatul digital privind COVID și care prevede o perioadă de acceptare de 270 de zile pentru certificatele de vaccinare. În conformitate cu noua recomandare, măsurile legate de COVID-19 ar trebui aplicate ținând seama de statutul persoanei, și nu de situația de la nivel regional, cu excepția zonelor în care virusul circulă la niveluri foarte ridicate. Aceasta înseamnă că principalul factor determinant ar trebui să fie situația unui călător în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19, testul sau vindecarea de COVID-19, astfel cum reiese dintr-un certificat digital valabil al UE privind COVID.
Reprezentanţii operatorilor din turism propun, la rândul lor, alinierea ţării noastre la recomandările UE, dar şi eliminarea testărilor în cazul persoanelor vaccinate sau vindecate de COVID, care călătoresc din state UE sau din ţările aflate pe „lista albă” a Comisiei Europene. De asemenea, vin cu ideea instituirii obligativității prezentării formularului de localizare (PLF) la intrarea în țară și eliminarea opțiunii de completare în termen de 24 de ore de la sosire.

Taguri

Comentează știrea

joharless
29 ianuarie 2022
securici

Lasa bre ca v-a sunat bine aia cu pass covid si cei ce nu le detineau pierdeau banii dati pe sejururi. Acum cand vedeti scaderea de musterii ptr sejururi sunteti speriati? Asa va trebuie. Grecia anul trecut pe 15 iulie se vaita ca nu-s turisti asa ca in august au inchis tara pe motiv de cov 19 numai ptr a nu recunoaste dezastrul provocat de cert cov. O sa crapati de foame ca asa meritati.

fani
29 ianuarie 2022
libera circulatie

Lasa ca nici pe strazile si bulevardele orasului nu se mai circula liber ! Niciun trotuar nu mai este liber circulabil .Gandire similara aplicata si turismului ....

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei