Românii, fruntaşi la mortalitatea prin cancer pulmonar. "Screening-ul lipseşte cu desăvârşire"

de Mirabela ȘERBĂNESCU Joi, 22 Februarie 2024 3993
La ora actuală, cancerul pulmonar face ravagii, situându-se pe primul loc în România în ceea ce priveşte mortalitatea în rândul persoanelor diagnosticate cu o formă de cancer. În judeţul Constanţa avem 1.878 de cazuri, conform datelor furnizate de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică. Din păcate, de cei care necesită intervenţii ample se ocupă doar un singur medic specializat pe chirurgie toracică, pentru că atât avem la Constanţa!
Cancerul pulmonar este o afecțiune malignă, care se caracterizează printr-o multiplicare necontrolată a celulelor epiteliale ale țesutului pulmonar. Boala se poate manifesta la nivelul unui plămân, al ambilor plămâni, la nivelul bronhiilor sau al alveolelor pulmonare. În aceste condiţii, speranța de viață în cazul pacienților care suferă de cancer pulmonar nu poate fi cunoscută cu exactitate, deoarece fiecare caz este diferit. Aceasta devine estimativă, în funcție de stadiul în care se află cancerul, dar și în funcție de bolile asociate de care suferă persoana în cauză.
Potrivit directorului medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare, dr. Ariadna Petronela Fildan, cancerul pulmonar este o problemă majoră de sănătate publică nu numai în Constanţa, ci şi la nivel naţional şi mondial. Mai grav, acesta este cancerul cu mortalitatea nr. 1 la nivel global, adică, dintre toate tipurile de cancer, cel mai mult se moare de cancer pulmonar, pentru că se descoperă tardiv, atunci când specialiştii nu mai au la îndemână un tratament curativ pentru persoanele suferinde. Este adevărat că, în prezent, viaţa acestor pacienţi poate fi prelungită cu ajutorul terapiilor ţintite, dar acest lucru se întâmplă numai în cazul anumitor cazuri de cancer. Medicul a precizat că oamenii ajung tardiv la spital. Tuşesc, dar li se pare normal să tuşească, plămânul nu doare şi celelalte semne de boală apar târziu. Cum poate fi prevenită boala? În primul rând, renunțând la fumat, susțin medicii. De exemplu, în alte state, pacienții merg la screening, doar că la noi nu există un astfel de program de prevenţie.
„O problemă cu care ne confruntăm este lipsa screening-ului, care la noi lipseşte cu desăvârşire. În Europa, în SUA există programe de screening prin care pacienţii cu risc fac anual câte un computer tomograf (CT). La noi nu există programul, din mai multe motive: nu există aparate suficiente de CT, iar cei pe care îi descoperim cu noduli trebuie să meargă mai departe, la investigaţii. Din nefericire, nu există centre cărora să li se adreseze. Mai mult decât atât, Constanţa este un judeţ în care avem un singur medic specializat pe chirurgie toracică, nu avem o echipă”, a declarat dr. Fildan, pentru „Cuget Liber”. Aceasta a adăugat că, de obicei, constănţenii ajung la spital în stadiul III sau IV şi că, în prezent, unii dintre ei, trataţi cu terapiile moderne, ajung să trăiască 2-3 ani, asta în condiţiile în care, cu ani în urmă, supravieţuirea nu depăşea şase luni.
„Cu cancerul este o luptă permanentă. Pacienţii răspund bine la terapiile noi, genetice, la imunoterapie, apoi recidivează şi se merge pe o altă schemă. Ce-i particular pentru Constanţa este că avem multe tumori pleurale, mai multe ca în alte zone ale ţării, şi în special de la Medgidia. Avem pacienţi tineri, cu vârsta de până la 40 de ani, cazuri cu câte trei tumori. La un moment dat am tratat un pacient cu o tumoare de prostată, de colon şi cu tumoare pulmonară”, a adăugat directorul. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei