Sindicaliştii din sănătate îşi negociază, în continuare, drepturile. "Aceste lucruri trebuie îndreptate"

de Mirabela ȘERBĂNESCU Miercuri, 08 Mai 2024 2143
Deocamdată, este liniște în rândul sindicaliștilor Federației Sanitas, dar imediat după sărbători, vor fi reluate negocierile. Principala problemă a angajaților din sănătate se referă la finalizarea noii legi a salarizării, care trebuie să intre în vigoare până cel târziu în 2025, odată cu depunerea cererii de rambursare nr. 4 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Federația „Sanitas” a reuşit să obţină în ultimii doi ani, pentru toţi salariaţii din Sănătate şi Asistenţă Socială, acordarea unei indemnizații lunare de 500 de lei pentru toți asistenții medicali, 100 - 300 de lei pentru toate categoriile de salariați care asigură continuitatea. De asemenea, s-a reuşit obţinerea unei indemnizații pentru efectuarea gărzilor suplimentare pentru medicii primari și specialiști, pentru biologi, chimiști, biochimiști, medicii rezidenți, medici. Foarte important, s-a decis despre deblocarea a peste 10.000 de posturi în sistemul public de Sănătate și în cel de Asistență Socială.
Totodată, s-au urmărit finanțarea voucherelor de vacanță pentru toți salariații din sistem, precum şi legiferarea zilelor suplimentare de concediu de odihnă pentru salariații din Sănătate. În această perioadă, s-a început procesul împotriva Guvernului României pentru drepturile salariale neacordate în ultimii trei ani angajaților din Sănătate și Asistență socială, în baza Legii 153/2017. În acelaşi timp, sindicaliştii au trecut la negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă pentru sectorul de negociere colectivă Sănătate. În prezent, au fost declanșate procedurile pentru începerea negocierii Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului Asistență Socială şi creșterea salariilor de bază cu 26,8%, în medie, până la jumătatea anului 2024, în Sănătate, şi cu 20% până la jumătatea anului 2024, în Asistenţă Socială. Nu în ultimul rând, s-a avut în vedere corectarea inechităților salariale pentru unele funcții de conducere: director economic, director de îngrijiri, asistent șef/coordonator.
„Discuțiile s-au finalizat la Ministerul Sănătății, urmează să fie continuate la Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe și apoi la Banca Mondială. La momentul actual, mai trebuie să înceapă negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate, pe partea de Asistență Socială. Aici nu a început încă negocierea, cu toate că au existat demersuri. Probabil că după sărbători va fi finalizată procedura. Avem inclusiv procesul deschis împotriva Guvernului pentru recuperarea tuturor drepturilor care au fost prorogate. Legea spune foarte clar că ar fi trebuit ca toate drepturile să fie acordate conform legislației, or, Guvernul, prin prevederile legislative succesive, a prorogat aplicarea legii. Vă dau un exemplu: voucherul de vacanță ar trebui să fie un salariu minim pe economie. Era 1.450 lei în 2017, acum este 3.300. Vă dați seama că este o diferență aproape dublă. Noua lege a salarizării va trebui să respecte principiile din conținutul legii. Salarizarea se face după nivelul studiilor, complexitatea muncii desfășurate etc. De asemenea, trebuie făcută diferența între infirmiere și îngrijitoare, dar și între asistenții medicali. Aceste lucruri trebuie îndreptate, la fel ca toate inechitățile”, a declarat preşedintele Sanitas, filiala Constanţa, Nicolae Manea, pentru Cuget Liber.

În altă ordine de idei, precizăm că începând de luna trecută s-a modificat legislația în domeniul asistenței sociale. Ca urmare, niciun serviciu social nu va mai putea funcționa, nici măcar provizoriu, fără o verificare în teren efectuată de inspectorii sociali şi va fi înființat registrul național electronic de evidență a persoanelor beneficiare de servicii sociale și revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, pentru ca inspectorii care fac verificările din teren să aibă, în timp real, toate datele necesare. În plus, s-au introdus sancțiuni penale pentru încălcările noii legislații, iar amenzile cresc de cinci ori, respectiv până la 100.000 de lei. 

Taguri

Comentează știrea

Mihaela
7 mai

Poate sa va dea și 10.000 de euro pe luna, ca aveți sufletul negru, toata viata veti astepta spaga, oricât vi s-ar da in salariul. Ce nu stiti voi e ca se va alege praful de banii aia de spaga pe care ii cereti, fomistilor, mereu cereri salarii mai mari

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei