Spitalul de Recuperare Eforie Nord, suprasolicitat. "Facem întotdeauna o triere a pacienţilor"

de Mirabela ȘERBĂNESCU Luni, 10 Iunie 2024 262
La ora actuală, Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord este una dintre unităţile sanitare extrem de căutate de persoanele ce necesită proceduri de recuperare şi terapie fizică, medicină balneologică şi servicii medicale integrate. Din cauza numărului ridicat de cereri, a fost necesară întocmirea unei liste de aşteptare. În plus, pentru diversificarea şi tratarea pacienţilor, se are în vedere reabilitarea bazei de la „Steaua de mare”.


Puţini cunosc istoria acestui spital, dar mulţi îl caută pentru efectele binefăcătoare ale tratamentelor care se fac aici. Construit în anul 1900, sub numele de Sanatoriul Eforiei Spitalelor Civile, acesta a funcţionat o vreme ca hotel de lux. 16 ani mai târziu, însă, un paznic din Tuzla i-a dat foc, pentru că i s-a părut că vede cum dansează dracii noaptea în vilă. După aceea, în 1930 a avut loc reconstrucţia hotelului de către banca „Marmoroch”, care a mai adăugat clădirii un etaj, devenind astfel hotelul „Grand”. Mai târziu, în anul 1960 a luat naştere „Serviciul Medical Balnear”, devenit în 1974 Sanatoriul Balnear Eforie Nord, cunoscut apoi ca Sanatoriul Balnear „Efosan”, ce cuprindea în structura sa atât baza de tratament „Steaua de mare”, cât şi clinica „Grand”, ca secţie exterioară a Institutului de Medicină Fizică, Balneologie şi Recuperare Medicală din Bucureşti. Din anul 2002, acesta a devenit Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord, fiind declarat de interes naţional şi trecând în subordinea Ministerului Sănătăţii.


Liste de aşteptare pentru pacienţi. Post-traumaticii au prioritate
În prezent, unitatea dispune de 150 de paturi de spitalizare continuă, servicii de consultaţii în ambulatoriul integrat, servicii decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, pe partea de recuperare medicală şi imagistică. În plus, unitatea deţine şi propriul laborator de analize medicale. „Noi lucrăm din prima zi a anului până pe 31 decembrie. Suntem singura instituţie de profil care nu întrerupe deloc activitatea”, au precizat reprezentanţii unităţii medicale. Datorită paletei variate de servicii oferite, cererea care vine din partea pacienţilor este cu mult mai mare decât capacitatea spitalului, motiv pentru care conducerea a trebuit să ia unele măsuri, pentru a putea mulţumi pe toată lumea.
„Există o listă de aşteptare şi încercăm să nu ne întindem, totuşi, pe perioade foarte lungi de timp. Prioritate au mereu pacienţi gravi, post-traumatici, iar cronicii încercăm să îi redirecţionăm, uneori, spre unităţi medicale care au capacităţi mai mari de cazare, dacă nu avem posibilitatea de a-i prelua, cum ar fi Sanatoriul Balnear Techirghiol sau Sanatoriul Mangalia. Facem întotdeauna o triere a pacienţilor. Mai mult decât atât, trebuie să vă spun că, în ultimii ani, au crescut foarte mult solicitările pentru servicii de geronto-recuperare. Uneori, însă, oamenii nu au nevoie de aşa ceva, ci de nursing”, a explicat directorul instituţiei medicale, dr. Eugen Anatoli Covaleov.

Managerul a subliniat că, pentru a spori gradul de confort al celor care le trec pragul, au fost renovate, ori de câte ori a fost necesar, spaţiile de cazare cu paturi şi, chiar dacă saloanele nu au toate băi proprii, sunt curate şi cu mobilierul schimbat. În ceea ce priveşte baza de tratament, lucrurile stau foarte bine. Aici, a fost refăcută complet centrala termică a spitalului, o lucrare realizată din resurse proprii, fără ajutor de nicăieri. De asemenea, se poate observa că bazinul a fost refăcut şi el, iar în baza de tratament, spaţiile sunt modernizate. Referitor la sectorul de băi galvanice, acesta are, pe lângă echipamentele noi, şi scaune care să diminueze la maxim riscul de accidentare, iar sala de kinetoterapie are dotări de excepţie, cu multă aparatură nouă, performantă.
În plus, în zona laboratoarelor de imagistică şi analize medicale, în cadrul unui proiect derulat pe timpul pandemiei de Covid 19, s-au achiziţionat: aparatură radiologie digitală nouă, computer tomograf, asta pe lângă ecografiile care se făceau deja pentru pacienţi.
Pentru că am intrat în luna iunie, în scurt timp (15 iunie) vor fi deschise şi Băile Reci, unde a fost schimbat acoperişul și au fost reamenajate spaţiile pentru pacienţi.

Planuri ambiţioase pentru baza de tratament de la „Steaua de mare”
Altfel spus, au dispărut zilele (cu ani în urmă) în care, după ploaie, personalul medical era nevoit să strângă apa care curgea pe la neoane sau stătea cu şuba în baza de tratament, pentru că era frig. Acum, indiferent de vreme, se stă cu tricou, pentru că este foarte cald. „A crescut mult gradul de confort. Mai mult decât atât, vom schimba toată componenta hardware a spitalului, începând de la servere, computere, softurile medicale şi administrative. Totodată, se va introduce sistemul «Pax», pentru ca toate imaginile de imagistică să poată fi vizualizate de către medic fără ca el să se deplaseze până în sectorul respectiv. Totodată, vom face un proiect de eficientizare energetică integrată, care presupune şi consolidarea clădirii, modernizarea şi dotarea acesteia cu echipamente medicale noi. Este vorba de reluarea unui proiect mai vechi, care nu a fost acceptat la finanţare în anii trecuţi. Vom reface documentaţia. Pe de altă parte, suntem în stadiul de finalizare a actualizării documentaţiei pentru dotarea, modernizarea, extinderea bazei de tratament de la «Steaua de mare». În prezent, baza este în conservare, de dinainte de pandemie. Proiectul presupune consolidarea, extinderea, eficientizarea energetică, modernizarea şi dotarea cu echipamente noi a bazei de tratament, construită în anul 1973. În momentul în care s-ar redeschide această bază, s-ar dubla numărul de pacienţi. Vom mai avea astfel un nivel în plus”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Covaleov.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei