Sute de absolvenţi constănţeni îmbracă statutul de şomeri

de Mirabela ȘERBĂNESCU Sâmbătă, 30 Iulie 2022 1467
Ca în fiecare an, imediat ce au terminat școala, proaspeții absolvenți de liceu, școli profesionale şi facultate au dat buzna să îşi depună dosarele la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa, cu scopul obținerii indemnizației de șomaj.

Spre deosebire de anul trecut, în acest an, şi-au înregistrat dosarele la AJOFM doar 400 de tineri, cu 109 mai puţini decât în 2021, a precizat directorul adjunct al instituţiei, Adelina Vlad. Altfel spus, aceştia și-au schimbat statutul de elevi sau studenți cu statutul de șomeri. Mai departe, pentru o durată de şase luni, ei urmează a primi de la stat un ajutor în valoare de 262 de lei. La un calcul simplu, reiese că ei vor încasa cu 12 lei mai mult, faţă de anul anterior.
Precizăm că de banii de la stat vor beneficia acei absolvenți ai instituțiilor de învățământ în vârstă de minimum 16 ani, care nu s-au încadrat în câmpul muncii. Potrivit reprezentanților AJOFM Constanța, această indemnizație de șomaj se acordă numai după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării (informare și consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională).
Reamintim că prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut-o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii. Precizăm că înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii indemnizației de șomaj care se acordă în cazul în care nu a reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale în termenul menționat.
Pe lângă ajutorul de şomaj, între timp, absolvenţii de liceu pot beneficia şi de servicii gratuite de mediere, de informare şi consiliere profesională. Atenţie! Nu beneficiază de banii de la stat absolvenţii care, la data solicitării dreptului, au fost admişi sau urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii ori realizează venituri mai mari decât indicatorul social de referinţă. În această situaţie intră şi cei care la data absolvirii aveau, deja, un loc de muncă.
Oricum, ei riscă să piardă indemnizaţia dacă refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de AJOFM.
De asemenea, nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de Medicină, Medicină dentară şi Farmacie care, la data solicitării dreptului amintit, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi, în condiţiile legi.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei