Vocea generației tinere în privința alegerilor: "Nu știu dacă o să votez…"

de Andreea ANDRONACHE Marţi, 02 Aprilie 2024 5855
Cu doar câteva luni rămase până când cetățenii își vor exercita dreptul la vot, un val de optimism și responsabilitate îi însoțește pe tineri, mulți dintre aceștia pregătindu-se să își facă simțită prezența la urne pentru prima dată. Ei privesc cu încredere către viitor, însă cu o ușoară urmă de scepticism, aspirând la o educație mai bună, la un sistem de sănătate dezvoltat, oportunități pe piața muncii, dar și la protecția mediului înconjurător.
Un nou studiu sociologic, realizat de Inițiativa Tinerii Votează și Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), prezintă o perspectivă profundă asupra atitudinilor și percepțiilor tinerilor români în contextul alegerilor din 2024. Mai mult de 60% dintre tineri intenționează să participe la alegerile din 2024.
Studiul realizat pe un eșantion de 800 de tineri cu vârste între 18 și 35 de ani, aduce în atenție oportunitatea pentru politicienii și instituțiile democratice de a se reconecta la nevoile și aspirațiile noii generații.
Tinerii din Constanța demonstrează că nu sunt apatici, ci doresc să își afirme existența și să contribuie la schimbarea societății lor.
„Votul meu este instrumentul prin care îmi pot exprima susținerea pentru schimbările necesare și pot influența deciziile care vor afecta viitorul comunității și al țării”, spune o studentă în vârstă de 21 de ani.
„Prin votul meu, sper să contribui la alegerea unor lideri care susțin valori sănătoase și care vor să lucreze pentru un viitor mai bun”, adaugă un student în vârsta de 20 de ani.
Principalele îngrijorări
Subiectele de interes ale tinerilor acoperă domenii precum educația, cariera, sănătatea, mediul înconjurător, drepturile omului și multe altele, iar prin vot pot lupta pentru viitorul lor.
"Sper ca în viitor să putem ajunge cu toții la un consens cu privire la drepturile femeii, spre exemplu, și sper ca votul meu să influențeze măcar cât de puțin situația în care ne aflăm la momentul actual", a spus o studentă preocupată de drepturile femeilor și ale minorităților.
„Străzile sunt un pericol real, vezi gropi peste tot. Mi-aș dori să se rezolve ceva și în legătură cu siguranța clădirilor cu risc seismic”, a adăugat Ana M., în vârstă de 20 de ani.
Locurile de muncă reprezintă o problemă reală cu care se confruntă tinerii din ziua de azi. Ei își doresc ca după finalizarea studiilor să primească un loc de muncă și să aibă parte de mai multe oportunități.
„Nu ai unde să te duci, nimeni nu îți oferă oportunități pe piața muncii. Am prieteni care au terminat facultatea și nu au reușit să își găsească un loc de muncă. Îmi este teamă că și eu o să pățesc la fel. Este pentru prima oară când voi vota, îi încurajez și pe restul să o facă”, a spus Vlad M., în vârstă de 20 de ani.
Dacă unii tineri privesc cu optimism exercitarea dreptului de vot, alții mărturisesc că nu vor să voteze, dar mulți dintre ei sunt îndemnați de către prieteni să se prezinte la urne.
„Nu știu dacă o să votez, simt că nu o să pot schimba nimic cu un singur vot”, spune un student în vârstă de 19 ani.
„Prietenii mei mai mari mă sfătuiesc să merg să votez, dar încă mă gândesc”, adaugă o altă studentă.
Acestea sunt doar câteva declaraţii date de tinerii cu care redactorii „Cuget Liber“ au stat de vorbă. În concluzie, tinerii își doresc să se implice și să ajute la dezvoltarea societății. De la preocupări legate de educație și carieră, până la drepturile femeilor, siguranța infrastructurii și locurile de muncă, ei aduc în prim-plan o gamă largă de probleme și aspirații pentru viitorul lor, cu toate că unele voci exprimă îndoieli cu privire la impactul unui singur vot. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei