Bani mai mulţi pentru federaţiile române de canotaj, judo şi baschet, în 2022, de la Ministerul Sportului

de Sorin MIHALACHE Vineri, 28 Ianuarie 2022 131
Federaţiile române de canotaj, judo şi baschet vor primi, anul acesta, cele mai mari finanţări de la bugetul de stat dintre asociaţiile sportive naţionale, conform propunerilor Ministerului Sportului publicate, vineri, 28 ianuarie, pe site-ul oficial.
Ministerul Sportului a implementat un nou sistem prin care acordă finanţările, prioritizând federaţiile cu performanţe la competiţiile internaţionale majore. Astfel, federaţiile cu potenţial au fost incluse în categoria Liga de Aur sau în categoria Jocurile Sportive. Federaţia Română de Canotaj a primit 14.550.000 lei (faţă de 11.000.000 lei în 2021), Federaţia Română de Judo - 7.750.000 lei (faţă de 5.200.000 lei în 2021), iar Federaţia Română de Baschet - 7.000.000 lei (faţă de 4.727.000 lei în 2021).
Există însă şi federaţii care au primit finanţări mult mai mici faţă de anul 2021. Astfel, Federaţia Română de Atletism a primit 4,85 milioane lei, faţă de 8 milioane în 2021, Federaţia Română de Gimnastică - 4,85 milioane lei, faţă de 7,5 milioane, iar Federaţia Română de Rugby - 5,8 milioane lei, faţă de 8,373 milioane.
Suma totală din bugetul Ministerului Sportului pe anul 2022, aprobat prin Legea Bugetului de stat, la titlul 59.20 - Sume destinate finanţării programelor sportive realizate de structurile sportive de drept privat - federaţii sportive naţionale, este de 127.116.000 lei. Această sumă este repartizată pe următoarele programe: Programul Promovarea sportului de performanţă, Programul Întreţinerea şi funcţionarea bazei sportive, Programul Sportul pentru toţi, Programul Redescoperă oina, Programul de Excelenţă, Programul Generaţia 28.
La baza stabilirii cuantumului de finanţare pentru fiecare federaţie sportivă au stat o serie de criterii de finanţare care au drept scop evaluarea pe principii valorice de performanţă sportivă a capacităţii solicitanţilor de a contribui la realizarea obiectivelor fiecărui program sportiv de utilitate publică.
„Consider că, pentru prima dată, comisia de evaluare a reuşit să bugeteze având în vedere, ca principale criterii, rezultatele. Liga de Aur este un concept nou, care a fost gândit exact în acest sens, pentru a susţine şi încuraja federaţiile care fac performanţă şi care au potenţialul acesta şi pentru viitor. Se pot observa schimbări majore în ierarhia sporturilor din Top 10, atât la cele individuale, cât şi la cele de echipă.
De asemenea, se pot observa creşteri în finanţare cu procente semnificative, de la minimum 25%, la 50% sau chiar mai mult, în cazul anumitor federaţii. Cred că trebuie să respectăm performanţa şi să îi încurajăm pe cei care produc rezultate, iar propunerile de finanţare au avut la bază aceste obiective”, a declarat ministrul Sportului, Carol Eduard Novak.
Foto: Facebook / Federaţia Română de Canotaj / World Rowing
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sport

Ultima oră

Titlurile zilei