Ministerul Sportului / Eduard Novak i-a vizitat pe sportivii ucraineni cazaţi la Complexul Sportiv "Nicolae Navasart"

de Sorin MIHALACHE Joi, 24 Martie 2022 130
Ministrul Sportului, Eduard Novak, a vizitat echipa olimpică de kaiac-canoe (seniori) a Ucrainei, cazată în Complexul Sportiv Național „Nicolae Navasart”, de la Snagov.
La debutul conflictului armat, lotul Ucrainei, compus din campioni și vicecampioni olimpici și mondiali, se afla în cantonament în Antalya, încă din data de 2 februarie. Războiul i-a blocat acolo, întoarcerea în țară devenind imposibilă. Cele 101 persoane au fost preluate, în data de 21 martie, cu un charter asigurat de federația internațională. 52 au venit în România, fiind preluaţi de la aeroport de oamenii inimoși de la complexul sportiv din Snagov, iar 49 au rămas în Bulgaria, la Ruse.
Dintre sportivii ajunși în România, o persoană de 16 ani a plecat mai departe, în Franța, informează Ministerul Sportului.
În acest moment, la Snagov sunt cazați 40 de sportivi (15 fete și 25 de băieți) și 11 persoane din echipa tehnică (medici, maseuri, antrenori, antrenor coordonator). Ei vor sta aici cel puțin două luni, dar durata maximă va depinde de evoluția situației din Ucraina. Tragedia este că nu mai au acolo nici locuințe, nici baze în care să se antreneze. Atât casele lor, cât și cele două baze sportive (de la Odessa și Kiev) au fost distruse de bombardamente. Unii dintre ei și-au pierdut membri ai familiei. Chiar coordonatorului lotului, Igor Nagayev, și-a pierdut soția și un frate.
Marţi seară, le-au ajuns și ambarcațiunile, o parte dintre ele, acestea fiind singurele care s-au putut recupera. Nu mai au haine, nu mai au echipamente, nu au medicamente. Au doar lucrurile cu care au plecat în cantonament.
Ministrul Sportului, Eduard Novak, i-a încurajat să transmită cât mai repede către minister o listă cu produsele de necesitate imediată, pentru a face toate demersurile de a le asigura.
„Dincolo de sentimentul competiției, sportul ne învață și cel mai curat sens al prieteniei. Am vorbit cu sportivii, i-am încurajat, spunându-le că Ministerul Sportului îi găzduiește cu responsabilitate, mai ales pentru pregătirea lor sportivă. Voi reveni în mijlocul lor atât în calitate de gazdă, cât și în calitate de sportiv, pentru că mi-ar plăcea să ne antrenăm împreună. Sunt onorat că am cunoscut sportivi curajoși, optimiști și determinați să nu renunțe le visurile lor mărețe”, a declarat ministrul Eduard Novak.
Foto: Facebook / Ministerul Sportului 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sport

Ultima oră

Titlurile zilei