Rugby / Bronz la JO de la Paris! 98 de ani de la prima medalie olimpică din sportul românesc

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 04 Mai 2022 182
În urmă cu 98 de ani, pe 4 mai 1924, naționala de rugby a României debuta la Jocurile Olimpice de la Paris, într-o competiție ce avea să aducă sportului românesc prima medalie olimpică, cea de bronz.
Pe stadionul din Colombes, în partida ce inaugura arena „Olimpic Yves du Manoir”, în prezența a peste 15.000 de spectatori, România întâlnea Franța, un meci pierdut cu 3-59. O săptămână mai târziu, în cea de-a doua partidă susținută în cadrul întrecerii olimpice, România se înclina în fața celei ce avea să devină noua campioană olimpică la rugby, SUA, cu 0-37.
O participare care, dincolo de valoarea olimpică a medaliei cucerite, cea de bronz, a rămas istorică și prin felul în care a fost realizată. Oficialitățile române au acoperit doar o cincime din partea financiară a deplasării, astfel că pentru a putea face posibilă participarea echipei naționale de rugby la JO s-a organizat o campanie publică de strângere de fonduri. Personalități ale vieții sociale, studenți, școlari, profesori, cluburi, alături de jucătorii înșiși care reprezentau România au contribuit la adunarea sumei necesare deplasării.
Echipa națională a plecat spre Paris cu trenul, la clasa a treia, ajungând la destinație după patru zile.
Sursa: Federaţia Română de Rugby
1913-2013 100 de ani de rugby în România
Rugby, istorie românească povestită de un griviţean vol. 1, Traian Moldoveanu
Foto: Facebook / Federaţia Română de Rugby / Rugby Romania 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sport

Ultima oră

Titlurile zilei