Utilizarea excesivă a camerelor foto dăunează capacitatății de memorare

de Cuget Liber Luni, 06 Ianuarie 2014 165
Trecând peste aparatele foto obișnuite, fie că vorbim de un Full Frame costisitor, un DSLR sau mirrorless accesibil sau o compactă cât un pachet de țigări, adevărata revoluție foto a fost provocată de creșterea explozivă a telefoanelor mobile, deoarece aceasta a pus în buzunarul fiecăruia un instrument de captură aflat mereu la îndemână. Conform unui studiu făcut de o cercetătoare din cadrul universității Fairfield din Connecticut, Statele Unite, dependența de camera foto ne afectează însă atenția și capacitatea de memorare.

Impactul camerelor foto ieftine și accesibile asupra vieții noastre este de netăgăduit, acestea imortalizând momente personale importante, devenind scannere de buzunar sau instrumente pentru jurnalismul cetățenesc. Sigur, din când în când ne împiedicăm și de aspectele negative ale disponibilității largi a acestora, cum ar fi restaurantele cu persoane care au nevoie de spațiu pentru a-și fotografia mâncarea sau de sălile de concerte care arată ca o pajiște cu licurici beți, însă prezența unei camere foto mereu la îndemână este un lucru pozitiv.

Conform studiului întocmit de Linda Henkel, o cercetătoare din cadrul departamentului de psihologie al universității Fairfield, dependența de camera foto ne afectează capacitatea de memorare și atenția. Într-un test care a fost făcut într-un muzeu, membrii grupului care a avut permisiunea să folosească aparatul foto au avut dificultăți mai mari cu memorarea obiectelor văzute, a poziționării lor în muzeu sau a detaliilor acestora. Se pare că privitul prin ecranul sau vizorul aparatului detașează utilizatorul de mediul înconjurător, acesta bazându-se prea mult pe tehnologie pentru a-și aminti ulterior ce a văzut și tratând prea superficial contactul cu realitatea.

În mod interesant, capacitatea de memorare a utilizatorilor care au fotografiat doar porțiuni din obiectele privite a fost la fel de bună ca cea a subiecților care nu au folosit deloc aparatul foto. Oarecum contradictoriu la o primă privire, acest fenomen este explicabil deoarece detectarea zonelor interesante sau a pozițiilor optime pentru imortalizarea detaliilor necesită o procesare prealabilă cu ajutorul ochilor și creierului a întregului obiect.

Cum sărbătorilor și vacanțele bat la ușă, aceste studiu ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne determine să apelăm mai puțin la camera foto pentru orice nimic și să ne bazăm mai mult pe ochi și creier pentru a ține minte lucrurile importante.

Taguri

Comentează știrea

christian louboutin outlet online store
28 februarie 2014
christian louboutin outlet online store

christian louboutin mens replica uk Stiri IT : Utilizarea excesivă a camerelor foto dăunează capacitatății de memorare | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online christian louboutin outlet online store http://i-trail.net/images/christian-louboutin-dos-noeud.asp

Alte știri din sectiunea Tehnologie

Ultima oră

Titlurile zilei