Praful cărămiziu care a acoperit Constanța, format din metale grele

748
Specialiștii Gărzii de Mediu și Agenției pentru Protecția Mediului au finalizat analiza prafului cărămiziu care a acoperit, în noaptea de 4 spre 5 martie, județul Constanța. Potrivit reprezentanților celor două instituții, "în urma analizelor chimice efectuate asupra probelor prelevate (…) s-au identificat elemente ca fier, cupru, plumb, nichel, cadmiu, mercur, zinc, arsen, seleniu, mangan. Elementele în cauză sunt constituenți firești ai materialului terigen (argile, argile caolinoase, nisipuri argiloase, argile nisipoase, etc.), iar conținuturile determinate sunt sub limitele prevăzute de lege. În condițiile date, subliniem încă o dată faptul că nu au fost și nu sunt motive de temere în ceea ce privește riscul pentru sănătatea populației sau a oricărei forme de viață", a precizat Vasile Petro, directorul Gărzii de Mediu Constanța.
Totodată, specialiștii apreciază că, având în vedere modul în care s-a manifestat fenomenul, acoperind o arie largă, cât și condițiile meteo locale specifice perioadei în cauză, cu o evoluție a vântului pe direcția NE-SV, la baza fenomenului stau cauze externe județului a căror manifestare a fost facilitată de condițiile meteo de la nivel global.
Analizarea cauzelor care au dus la producerea prafului roșiatic nu mai intră în competența instituțiilor constănțene. Mai multe detalii în ediția de mâine a cotidianului "Cuget Liber".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6676 secunde