Suferiți de ortorexie?

190
O femeie din zece riscă să fie subnutrită și chiar să moară din cauza dietelor duse la extrem și a regimurilor foarte stricte. Comportamentul obsesiv, denumit de specialiști ortorexie nervoasă, este o dereglare a alimentației descoperită destul de recent. Se pare că ea afectează și unul din 20 de bărbați.
Persoanele care suferă de ortorexie elimină grupuri întregi de alimente, pentru că le consideră nesănătoase sau cred că organismele nu le tolerează, privându-se în acest fel de nutrienți și vitamine esențiale. În același timp, ele fac prea multe exerciții fizice, slăbind foarte mult. Ortorexia este întâlnită mai ales în rândul femeilor de peste 30 de ani. Multe încep cu diete ciudate, ținute de diferite celebrități, precum cea de detoxifiere cu sirop de arțar, folosită de Naomi Campbell și Beyonce.
Experții avertizează că păstrarea unor reguli foarte rigide nu numai că pune sănătatea în pericol, dar poate afecta și relațiile interumane, mai ales din cauză că persoanele respective vor evita să mănânce împreună cu prietenii sau rudele, acasă sau în oraș.
Diferența cheie între ortorexie și celelalte dereglări alimentare precum anorexia sau bulimia este aceea că persoanele care suferă de ortorexie nu vor neapărat să piardă în greutate, dar ajung să slăbească foarte tare crezând în mod greșit că duc un stil de viață sănătos.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6062 secunde