UE amendează România cu 75 milioane de euro

178
Comisia Europeană va amenda România cu aproape 75 milioane de euro pentru modul defectuos în care a făcut plățile către agricultori în 2008. Decizia forului european, semnată de comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloș, a fost trimisă spre publicare la Gazeta Oficială Europeană. Autoritățile de la București vor să obțină eșalonarea amenzii pe mai mulți ani, informează Money.ro.
75 de milioane de euro amendă pentru România! Cum se va aplica această sancțiune? Practic, țara noastră nu va mai primi această sumă de la Comisia Europeană în anii următori. Sumele alocate anual fermierilor nu vor avea de suferit, dar această diferență va fi suportată de stat. Cu alte cuvinte, sumele care ar trebui să fie rambursate din bugetul Uniunii Europene nu vor mai ajunge la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.



"Acești bani, practic, nu vor fi rambursați, din cheltuielile noastre rambursabile la Comisia Europeană. Sunt, practic, bani care vor rămâne ca efort pe buget", a declarat Florin Marius Faur, director APIA.



Inițial, Comisia Europeană a anunțat autoritățile de la București că urmează fie amendate cu aproape 100 de milioane de euro, dar argumentele aduse de România în organismul de mediere au redus suma cu o pătrime. APIA face demersuri în continuare și pentru o eșalonare a plății amenzii.



"Noi am solicitat niște argumente pentru ce s-a gândit din punct de vedere tehnic, procedural, și, la ora actuală, nu știu să vă spun șanse, pentru că, până la urmă, e o chestiune care ține și de Comisie. Noi am făcut demersuri pentru eșalonarea lor, pe mai mulți ani", a adăugat Faur.



Principalul reproș adus României vizează funcționarea sistemului de identificare a parcelelor de teren. Controalele au relevat că 30% din suprafața declarată de agricultori nu există.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2843 secunde