106 ani de tradiție marinărească

306
De mai bine de un secol, Maica Domnului a fost adoptată ca ocrotitoare a Marinei Române. Oficializată ca onomastică a marinarilor români la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare, Ziua Marinei Române și-a conturat, de-a lungul timpului, caracterul de festival al mării și spiritualității marinărești.

Sărbătoarea, pe valurile istoriei
Ziua Marinei a fost serbată, pentru prima dată, în 1902, la bordul crucișătorului "Elisabeta" printr-un "Te Deum" la care a luat parte și ministrul de război Dimitrie A. Sturdza. Ceremonialul militar și religios de dimineață a fost urmat de regate, jocuri marinărești și o serată venețiană organizate de către Primărie. Pe parcursul anilor, manifestările au evoluat ca amploare și spectaculozitate. În 1912, sărbătoarea a fost pusă sub înaltul Patronaj al Majestății Sale Regina Elisabeta, inițiativa organizării sale aparținând societății cu același nume a Marinarilor Civili din Constanța. Mai târziu, în 1938, datorită decesului Reginei Maria (18 iulie), Ziua Marinei a fost serbată la 8 septembrie - Sfânta Maria Mică. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, serbarea a căpătat un caracter sobru, de reculegere și preamărire a eroilor marinari. Între anii 1949-1953, ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS (ultima duminică din luna iulie), ceremonialul fiind diminuat ca semnificație din cauza intenției conducerii de atunci de a schimba data sărbătorii. Din anul 1954, când Ziua Forțelor Maritime Militare s-a serbat conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naționale nr. 309 din 29 august 1953, în prima duminică din luna august, programul a fost politizat și adaptat noii ideologii. Astfel, la 1 august 1954, a fost organizată pentru prima dată în Republica Populară Română Ziua Forțelor Maritime Militare.
Din anii 60, manifestările au dobândit puternice accente propagandistice. Erau pregătite conferințe despre semnificația Zilei Marinei susținute de către ofițeri și propagandiști în întreprinderi și în garnizoanele de marină. În plus, se realizau adunări publice și întâlniri ale marinarilor cu pionieri și utemiști și fruntași în producție. În acest context, semnificația religioasă a fost substituită cu cea mitologică. Astfel, participarea zeului Neptun, în calitate de patron al întrecerilor și jocurilor marinărești, a devenit o constantă a programelor tradiționale. De-abia după 1990, s-a revenit la celebrarea Zilei Marinei Române la sărbătoarea Sfintei Marii - Praznicul Adormirii Maicii Domnului, atât la Constanța, cât și în celelalte orașe-porturi maritime și fluviale.

Week-end marin pentru constănțeni
Astăzi, la împlinirea celor 106 ani de tradiție marinărească, autoritățile au pregătit o multitudine de evenimente la care pot participa toți cei interesați. De la ora 9.00, a fost pregătit un program demonstrativ pentru ambarcațiunile cu vele pe lacul Siutghiol. Tot de la ora 9.00, au fost programate competiții de fotbal și volei pe plajă (Plaja Bar Melody, respectiv Plaja Hotel Flora). Începând cu ora 10.00, se va desfășura Cupa "Ziua Marinei pe echipe" la Tenis - Open (Tenis Club IDU Mamaia). De asemenea, de la 11.00 se va da startul cursei de ciclism "Ziua Marinei Române-Open" pe traseul Stadionul Farul - Bd. Tomis- Instituția Prefectului.
La Comandamentul Flotei de pe Faleză, manifestările se vor deschide în jurul orei 9.45 prin întâmpinarea persoanelor oficiale și onorul cu garda de onoare și muzică militare. La ora 10.00, se va ridica pavilionul la catargul din dreptul Comandamentului Flotei, ridicarea pavilionului și marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv, se va intona imnul de stat și se vor trage 21 de salve de salut. La festivități, se va citi cuvântul Șefului Statului Major al Forțelor Navale și al președintelui, precum și ordinul comun al Ministrului Apărării, al Ministrului Transporturilor și al Ministrului Internelor și Reformei Administrative. După slujba religioasă (10.25-10.35), va sosi alaiul Zeului Neptun și vor avea loc demonstrații și exerciții navale specifice, precum și jocuri marinărești în Portul Tomis. În intervalul 18.00-19.00, se va desfășura Marșul Muzicii Militare pe itinerariul Parcul Teatrului Național - Piața Ovidiu. Tot în această seară, între orele 21.00 și 21.30, la Comandamentul Flotei, se vor prezenta filme de instrucție din Forțele Navale și spoturi publicitare pentru activitățile organizate cu această ocazie. Sâmbătă și duminică, cu începere de la ora 10.00 se va derula Turneul de Streetball la Baschet - Open în cadrul complexului Tenis Club IDU Mamaia.
Unul dintre organizatorii evenimentului care nu va lipsi de la manifestările de astăzi este Instituția Prefectului. Dănuț Culețu a ținut să le ureze "«La mulți ani» tuturor celor care poartă numele Maicii Domnului, precum și multă sănătate și succes în activitate navigatorilor și lucrătorilor portuari".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0141 secunde