4.700 de persoane ucise de avioanele fără pilot americane

275
4.700 de persoane ucise  de avioanele fără pilot americane - drone-1361456160.jpg
Senatorul american Lindsey Graham a afirmat că atacurile cu avioane fără pilot ale CIA în Pakistan și în alte zone ale lumii au provocat moartea a 4.700 de persoane, o cifră neconfirmată încă de administrație, a anunțat presa americană. 


Purtătorul de cuvânt al lui Lindsey Graham a declarat, pentru AFP, că nu face decât să citeze un număr calculat de o organizație neguvernamentală și citat frecvent în presa americană și că nu divulgă nicio cifră oficială. 

Bilanțul a sute de atacuri cu avioane fără pilot împotriva presupușilor membri Al-Qaida în Pakistan, Yemen și Somalia este un secret de stat bine păzit, administrația americană refuzând să discute public despre detaliile acestui program.

Dar senatorul republican Lindsey Graham, apărător al acestui tip de acțiuni militare, a oferit public o cifră marți, în cadrul unei reuniuni publice în statul său.

"Am ucis 4.700", a declarat el, potrivit site-ului local Easley Patch, în South Carolina. "Uneori lovim persoane nevinovate, ceea ce detest, dar suntem în război și am ucis mai mulți oficiali de rang înalt ai Al-Qaida", a adăugat el.

Specialist în avioane fără pilot, cercetătorul Micah Zenko, de la Council of Foreign Relations, a declarat că aceasta este "prima dată când un oficial american oferă un număr total".

Mai multe organizații neguvernamentale independente încearcă de mai mulți ani să contabilizeze, pe baza articolelor de presă și a altor surse, numărul membrilor Al-Qaida și al civililor uciși în atacurile americane.

New America Foundation, din Washington, estimează la 350 numărul raidurilor efectuate de avioanele fără pilot începând din 2004 în Pakistan, majoritatea sub mandatul lui Barack Obama, care le-a intensificat. Bilanțul s-ar situat, potrivit acestui centru de reflecție, între 1.963 și 3.293 de morți, dintre care 261-305 civili.

O organizație britanică, Bureau of Investigative Journalism, estimează numărul persoanelor ucise între 3.072 și 4.756, dintre care 556-1.128 de civili, în Pakistan, Yemen și Somalia.

Contactați, colaboratorii senatorului au trimis la o emisiune televizată care citează sta-tisticile acestor organizații neguvernamentale.

Administrația americană a recunoscut cu greu oficial existența acestor atacuri. Casa Albă asigură că ele nu sunt declanșate decât ca ultim resort împotriva suspecților care nu pot fi capturați și care amenință Statele Unite.

Dar pentru prima dată în februarie, Barack Obama a recunoscut că americanii au nevoie de mai multe garanții decât cuvântul lui pentru a se asigura de legalitatea programului. Senatorii au cerut înființarea unui tribunal secret pentru validarea fiecărui raid. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.27 secunde