60.000 de români mor, anual, din cauza deficiențelor din sistemul sanitar

285
În fiecare an, în țara noastră, 60.000 de oameni mor din cauza problemelor din sistemul sanitar - este concluzia studiului realizat de comisia prezidențială pentru sănătate.
Există o listă lungă a deficiențelor din sistem. În primul rând, România înregistrează o rată ridicată a mortalității infantile. Spre exemplu, un copil care se naște în România riscă de șase ori mai mult să moară în primul an de existență, față de unul născut în Suedia. De asemenea, bolile infecțioase au o incidență mult mai mare la noi față de media europeană. Spre exemplu, hepatita B este de două ori mai răspândită, iar incidența tuberculozei este cea mai mare din Europa.
Totodată, aproape jumătate din decesele la bărbați și peste o treime din cele la femei puteau fi evitate - se arată în studiu, dar acest lucru nu s-a întâmplat și în spitalele din țara noastră.
Pentru remedierea situației, membrii comisiei prezidențiale propun câteva soluții. Astfel, ei spun că este nevoie de suplimentarea resurselor pentru sănătate, mai precis 6 procente din PIB alocate acestui sector. Situarea pacientului în centrul sistemului este cea de-a doua soluție propusă de membrii comisiei prezidențiale. Pe lista propunerilor se află, de asemenea, serviciile de sănătate integrate care să presupună o îngrijire continuă a pacientului, accesul cetățenilor la informații relevante în domeniu și crearea unui sistem sanitar sănătos, în care omul să fie ferit de riscuri și de malpraxis. Membrii comisiei prezidențiale au evidențiat faptul că este nevoie de un act medical de calitate pentru a nu mai exista deficiențe în sistem.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6837 secunde