A început armistiţiul de patru zile din Fâşia Gaza. 50 de ostatici vor fi eliberaţi

3684
A început armistiţiul de patru zile din Fâşia Gaza. 50 de ostatici vor fi eliberaţi - 1-1700812224.jpg

Articole de la același autor

Armistiţiul dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza a început vineri dimineaţă, la ora locală 07:00 (05:00 GMT), urmată de eliberarea a 13 ostatici în cursul după-amiezii, informează agenţia AFP.

Qatar, mediator-cheie împreună cu Egipt şi SUA, a obţinut, miercuri, un acord privind un armistiţiu de patru zile care poate fi prelungit, însoţit de schimbul a 50 de ostatici israelieni ţinuţi în Gaza pentru 150 de deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene.

Intrarea în vigoare a acestei pauze umanitare, iniţial prevăzută pentru joi, a fost amânată pentru vineri, în a 49-a zi a războiului între Hamas şi Israel.

Cu circa două ore înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului, directorul general al Ministerului Sănătăţii al administraţiei Hamas, Mounir Al-Bursh, a declarat că soldaţii israelieni „efectuează un raid în spitalul indonezian”, unde 200 de pacienţi sunt în continuare trataţi. Armata israeliană nu a făcut comentarii asupra situaţiei din acest spital, dar a menţionat în schimb că sirenele alarmelor antirachetă au sunat într-un kibbutz din apropierea frontierei cu Fâşia Gaza.

Hamas a confirmat o încetare completă a activităţilor militare timp de patru zile, perioadă în care 50 de ostatici vor fi eliberaţi, în schimbul a trei prizonieri palestinieni fiecare.

O sursă de securitate egipteană a declarat că delegaţii egiptene vor fi prezente la Ierusalim şi Ramallah pentru a se asigura de respectarea listei de prizonieri palestinieni eliberaţi. Responsabili israelieni din domeniul securităţii, însoţiţi de personal al Crucii Roşii şi agenţi egipteni, vor aştepta pe partea egipteană a punctului de trecere de la Rafah pentru a-i primi pe ostaticii eliberaţi din Fâşia Gaza, care vor pleca apoi cu avionul de pe aeroportul din Al-Arish spre Israel.

O sursă din cadrul Hamas a precizat că eliberarea ostaticilor la Rafah se va face în secret, departe de presă.

În ceea ce le priveşte, autorităţile israeliene vor primi în fiecare seară lista ostaticilor care urmează să fie eliberaţi a doua zi.

Israelul a difuzat o listă cu un număr total de 300 de palestinieni pasibili de a fi eliberaţi, pe care se află 33 de femei şi 267 de tineri sub 19 ani. Dintre aceşti deţinuţi, 49 sunt membri ai Hamas.

„Am pus condiţia ca deţinuţii femei şi copii palestinieni să fie eliberaţi în ordinea vechimii în detenţie”, a declarat Bassem Naim, membru Hamas. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3886 secunde