Acordul de liber schimb Canada-UE: Ultimele negocieri pe plan politic

165
Acordul de liber schimb Canada-UE: Ultimele negocieri pe plan politic - canada-1368363454.jpg
Negocierile pentru tratatul de liber schimb între Uniunea Europeană și Canada sunt aproape încheiate, chestiunile rămase în suspans urmând să fie rezolvate la nivel politic, a făcut cunoscut, sâmbătă, ministrul relațiilor internaționale al provinciei Quebec, Jean-François Lisée, citat de AFP.

"În esență, litigiile restante au fost precis conturate de negociatori, în cursul acestei săptămâni, la Bruxelles", a declarat Jean-François Lisée.

"Nu s-au încheiat însă, fără câteva virgule, activitatea negociatorilor s-a terminat și le rămâne liderilor politici să ia decizii în anumite chestiuni", a adăugat el.

Mult mai rezervat, purtătorul de cuvânt al ministerului canadian al comerțului internațional, Rudy Husny, a afirmat că "procesul negocierilor continuă, pentru a găsi soluții la problemele ce rămân de rezolvat".

Husny a reamintit că principalii negociatori ai celor două părți s-au întâlnit în repetate rânduri în ultimele luni, inclusiv între 6 și 8 mai, la Bruxelles, adăugând că "mai este destul de lucru".

În cursul săptămânii, ambasadorul Uniunii Europene în Canada, Matthias Brinkmann, a dezvăluit presei locale că problemele referitoare la produsele agricole nu sunt încă rezolvate, în special exporturile de carne de vită către Europa și de produse lactate europene în Canada.

Presa canadiană s-a referit recent la posibilitatea ca Uniunea Europeană să își concentreze eforturile asupra unui acord de liber schimb negociat cu Washingtonul, trecând pe planul al doilea pe cel cu Canada.

v v v

Încheierea negocierilor privind Acordul Economic și Comercial Comprehensiv Canada-UE (CETA), demarate în mai 2009 cu sprijinul guvernului de la Ottawa, în timp ce unele provincii canadiene și-au exprimat unele rezerve, era așteptată la sfârșitul lui 2012, apoi în februarie anul acesta. Premierul conservator Stephen Harper a atras recent atenția că ar fi bine pentru Canada să ajungă la final înaintea Statelor Unite. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 24 Aprilie 2013
Stire din Actual : Ciprul, tratat ca un cobai de UE
Pagina a fost generata in 0.4927 secunde