Agenția Națională de Integritate trebuie să verifice averea primarului Radu Mazăre

934
Ultima declarație de avere a primarului Radu Mazăre, înregistrată cu numărul 7607, din data de 18 ianuarie 2008, arată că edilul șef al Constanței deținea, la acea dată, următoarele bunuri:
- o șalupă Bayliner și o remorcă peridoc pentru șalupă;
- 7.995 dolari, 8.811 euro și 623 lei - sume depuse în depozite și în conturi curente, la o bancă din țară;
- 230.000 euro cash.
- un împrumut de 1.626.310 lei noi acordat în nume personal firmei Nisipuri SA și altul de 600.000 euro, acordat lui Ioanis Poulos Skanzikas;
- acțiuni și părți sociale totalizând 139.047 lei noi, înregistrate la firmele Sigma Trading, Ideea Contrast, Comtext, Concordia Press, Tomis Marketing & Services, Xenoti, Conpress Group și Royal Distribuțion & Services.
Potrivit declarației, în 2007, indemnizația de primar i-a adus un venit anual de 60.369 lei. Aceasta fiind singurul venit din țară și străinătate consemnat.
Trebuie remarcat faptul că în declarație nu sunt înregistrate nicio locuință și niciun automobil.
Ediția din 11 iulie 2008 a ziarului Telegraf aduce informații din care rezultă că declarația de avere a părintelui orașului nu mai corespunde realității. În articolul "Primarul Radu Mazăre își prezintă mașinile la Pro Motor" se vorbește de o întreagă "colecție de mașini rare", pe care primarul avea de gând să o prezinte echipei de la Pro TV, "chiar la el acasă". Colecția cuprinde, se spune în articol, următoarele automobile: "un Willis, un Morgan, o Toyota, dar și o replică după un Lincoln Zefir". Când au fost cumpărate, nu se precizează în articol. La ele s-au adăugat "cele două mașini proaspăt achiziționate de Radu Mazăre", respectiv "un Studebaker Dictator din 1937 și o replică Auburn din 1934".
Sub pretextul unui articol monden, se bate șaua să priceapă autoritățile statului, că averea reală a primarului este alta decât cea din declarație. Lucrătură subțire! După cum observați, stimați cititori, se bagă fitilul că Mazăre va primi oaspeți "chiar la el acasă". Ce se poate înțelege dintr-o vorbă ce pare aruncată neglijent, dar e pusă cu schepsis, decât că primarul ar deține ceva ce poate fi numit casă. Constatați că nu se spune că va primi musafirii la gazda unde stă cu chirie ori la hotelul unde locuiește, ci se precizează și se subliniază: "chiar la el acasă".
Din context reiese că această casă are o parcare încăpătoare, din moment ce poate adăposti cele șase mașini de colecție. Este greu de crezut că primarul și-a garat autovehiculele rare, undeva pe stradă sau în vreo parcare publică.
Dacă lucrurile stau cum stă scris negru pe alb în Telegraf, se nasc mai multe întrebări: Când au fost cumpărate casa și cele șase automobilele de colecție, înainte sau după data de 18 ianuarie 2008? Care este proveniența banilor cu care au fost făcute aceste cumpărături? Dacă achizițiile au fost făcute parțial sau total înainte de 18 ianuarie 2008, de ce nu au fost consemnate în declarația de avere?
Cine trebuie să lămurească aceste chestiuni de interes public? Conform Legii nr. 144/2007, "verificarea averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcțiilor ori demnităților publice, după caz, a conflictelor de interese și a incompatibilităților se face de către inspectorii Agenției Naționale de Integritate", instituție pe care ziarul Cuget Liber o sesizează pe această cale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7376 secunde