Alegeri anticipate în Serbia. Partidul de guvernământ al preşedintelui Vucic urmăreşte să obţină un nou mandat

135
Alegeri anticipate în Serbia. Partidul de guvernământ al preşedintelui Vucic urmăreşte să obţină un nou mandat - 1-1702800599.jpg

Articole de la același autor

Sârbii votează, duminică, 17 decembrie, în cadrul unor alegeri anticipate percepute drept un efort al preşedintelui Aleksandar Vucic şi al formaţiunii sale politice populiste Partidul Progresist Sârb (SNS) de a-şi asigura un nou mandat de patru ani, după ce două atacuri armate în masă comise anul acesta le-au afectat popularitatea, informează agenţia Reuters.

În total, 18 partide şi alianţe se luptă pentru votul celor 6,5 milioane de alegători şi ocuparea celor 250 de locuri din parlament. Pragul este de 3%. Secţiile de votare se deschid la ora 7 (06:00 GMT) şi se vor închide la ora 20:00 (19:00 GMT).

Două atacuri armate în masă care au avut loc în luna mai, soldate cu 18 morţi, inclusiv nouă elevi de şcoală elementară, au declanşat proteste de stradă care au zguduit domnia de un deceniu a preşedintelui Vucic şi a partidului său. O nemulţumire exacerbată de creşterea inflaţiei, care a ajuns la 8% în luna noiembrie.

Partidele de opoziţie şi organizaţiile de supraveghere a respectării drepturilor omului îl acuză, de asemenea, pe Vucic şi SNS de mituirea alegătorilor, oprimarea libertăţii presei, violenţă împotriva oponenţilor, corupţie şi legături cu crima organizată. Acuzaţii pe care preşedintele sârb şi partidul său le neagă.

Scrutinul parlamentar din 17 decembrie, al cincilea din 2012, coincide cu alegerile locale care au loc în majoritatea municipalităţilor, în capitala Belgrad şi în provincia nordică Voivodina.

Un recent sondaj de opinie realizat de site-ul web Nova Srpska Politicka Misao a plasat SNS în frunte cu 39,8% din voturi, urmat de Alianţa de centru-stânga Serbia Împotriva violenţei cu 25,6% şi de Partidul Socialist (SPS) al lui Ivica Dacic, partener de lungă durată al coaliţiei SNS, cu 8,9%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4176 secunde